Ekspresowa szarlotka z kubka. Przepis na pyszny deser dla zabieganych

Ekspresowa szarlotka z kubka. Przepis na pyszny deser dla zabieganych

Dodano: 
Szarlotka w kubku
Szarlotka w kubku Źródło: Rimma_Bondarenko/ Getty Images
Szarlotka gotowa w mniej niż 10 minut? To możliwe. Ta  nieco „oszukana” wersja ciasta z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu albo nie lubią spędzać go w kuchni. Zobaczcie, jak przygotować ten błyskawiczny deser.

Szarlotka niejedno na imię. W sieci można znaleźć mnóstwo receptur na ciasto z jabłkami. Nie wszystkie wymagają dużego wysiłku i zaangażowania ze strony kucharza. Nie potrzeba nawet kulinarnego doświadczenia, by je przygotować. Najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest szarlotka w kubku. To błyskawiczny i banalnie prosty deser. Świetnie się sprawdzi, gdy nagle dopadnie was ochota na coś słodkiego. Zrobicie go dosłownie w kilka minut.

Przepis: Ekspresowa szarlotka w kubku

To idealny deser dla zabieganych. Smakuje obłędnie, a nie wymaga dużo pracy. Zrobicie go w kilka minut.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
6 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 45 ml mleka
  • 45 ml oleju
  • 15 g cukru pudru
  • 30 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 2,5 g proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 15 g musu jabłkowego
  • odrobina soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozmąćcie jajko za pomocą rózgi kuchennej. Wlejcie je do kubka (najlepiej o pojemności 300 ml). Do naczynia dodajcie też mleko, olej i cukier puder. Następnie wszystko dokładnie wymieszajcie. Dosypcie mleko, budyń, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Połączcie dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dodajcie mus i lekko przemieszajcie wszystko widelcem.
  2. Podawanie szarlotkiKubek z mieszanką wstawcie do mikrofalówki (moc 600 W) na około 3 minuty. Potem możecie wyjąć, udekorować wedle uznania i zaserwować.

Inne pomysły na szybkie ciasto z jabłkami

Jeśli szarlotka w kubku rozbudziła wasz apetyt na inne wersje ciasta z jabłkami, nie musicie się martwić. Pomysłów nie brakuje, a ich realizacja nie zajmie wam dużo czasu. Możecie pokusić się o zrobienie crumble. To szybki i prosty deser, na który składają się w zasadzie dwa składniki: owoce i kruszonka. A jeżeli nie chcecie „bawić się” w przygotowywanie ciasta, sięgnijcie po przepis na szarlotkę z ciasta francuskiego. Wystarczy wyłożyć je na okrągłą blaszkę do tarty i „udekorować” pokrojonymi jabłkami, a potem upiec według instrukcji podanej na opakowaniu.

Ciekawą „wariacją” na temat ciasta z jabłkami jest również szarlotka bez pieczenia. Nie potrzebujecie piekarnika, by ją przygotować. Wystarczy zwykła patelnia, miska i mikser. Podsmażane jabłka z cynamonem smakują obłędnie i w niczym nie ustępują tym przyrządzanym w sposób klasyczny. Gdy wypróbujecie ten nietypowy patent na szybką szarlotkę, z pewnością prędko z niego nie zrezygnujecie.

Z czym najlepiej podawać szarlotkę?

Szarlotka – niezależnie od wersji, w jakiej została przyrządzona – świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Można podawać ją razem z lodami (np. waniliowymi), bitą śmietaną, posypką z gorzkiej czekolady, cukrem pudrem albo świeżymi lub mrożonymi owocami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i gustów smakowych. Pamiętajcie jednak, że dodatki podnoszą kaloryczność deseru. Zwracajcie też uwagę na wielkość spożywanych porcji. Czasem mniej, znaczy lepiej.

Czytaj też:
Nie piekę już szarlotki w piekarniku. Znalazłam inny patent na pyszne ciasto z jabłkami
Czytaj też:
Jak zrobić crumble? To najlepszy deser dla zabieganych: tylko owoce i kruszonka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl