To wyjątkowe masło nie zawiera ani grama tłuszczu i smakuje jak szarlotka. Poznaj przepis

Dodano:
Masło jabłkowe Źródło: bhofack2 /Getty Images
Masło bez tłuszczu. Brzmi jak absurd. A jednak. Takie „cudo” może powstać z jednego z najpopularniejszych owoców. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie obłędnie pyszne. Zobacz, jak je zrobić.

Masło jabłkowe powstaje na bazie długo gotowanych owoców i przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, serów, a także naleśników, racuchów, gofrów czy placuszków. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Trzeba się natomiast uzbroić w cierpliwość. Warto jednak poczekać, bo przysmak jest obłędnie pyszny.

Jak zrobić masło jabłkowe?

Najważniejszym składnikiem tego masła są jabłka. Najlepiej sięgać po kwaśne owoce z kruchym, aromatycznym miąższem. Dobrze sprawdzi się między innymi odmiana boskoop. Możesz jednak zdecydować się też na inne warianty. Wszystko zależy od twoich osobistych preferencji i tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Dotyczy to zresztą nie tylko wyboru jabłek, ale również przypraw. Nie musisz trzymać się ściśle wskazanej receptury. Modyfikuj ją zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Zmieniaj rodzaj oraz proporcje poszczególnych dodatków. Zainspiruj się naszym pomysłem na masło jabłkowe.

Przepis: Masło z jabłek

To idealny dodatek do pieczywa, serów, a nawet mięs. Przygotujesz go z kilku prostych składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
3 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 10 jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDokładnie umyj jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój owoce na mniejsze kawałki, na przykład ćwiartki.
  2. Robienie masłaWrzuć owoce do garnka i zalej je wodą (tak, by były przykryte płynem). Gdy jabłka zmiękną i rozgotują się, dodaj do masy przyprawy. Gotuj wszystko do momentu aż woda i sok z jabłek całkiem odparuje i powstanie gęsty sos o ciemnym zabarwieniu. Na koniec zblenduj masę.
  3. Podawanie masła jabłkowegoPo przestudzeniu możesz podawać masło jako dodatek do pieczywa.

Co dodać do masła z jabłek?

Doskonałym uzupełnieniem masła z jabłek będzie nie tylko cynamon, gałka muszkatołowa i kardamon. Możesz śmiało wykorzystać również inne przyprawy, na przykład mielone ziele angielskie czy mielone goździki. Jeśli chcesz dodać do owocowej mikstury więcej słodyczy, sięgnij po brązowy cukier i ekstrakt z wanilii. Niektórzy dodają do masła cydr lub ocet jabłkowy, ale ten składnik nie jest obowiązkowy.

Ten jabłkowy przysmak możesz również przygotować z użyciem masła. Wystarczy wzbogacić gotujące się owoce o rozpuszczony tłuszcz. Dzięki temu całość nabierze bardziej maślanego charakteru, a jednocześnie zachowa wyjątkowy smak i aromat.

Jak przechowywać masło z jabłek?

Przestudzone masło z jabłek należy umieścić w szczelnie zamykanym słoiczku. Najlepiej trzymać go w lodówce – maksymalnie do 3 dni od momentu przygotowania. Jeśli chcesz dłużej cieszyć się smakiem dodatku, zapasteryzuj słoiki (przetrwają do 12 miesięcy).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...