Ten makaron zrobisz w 15 minut. Poznaj przepis na ekspresowy obiad z 5 składników
Mac and cheese to nic innego jak makaron z serem. Smakuje obłędnie, a w dodatku robi się go bardzo szybko. Wystarczy odpowiednio rozplanować poszczególne prace. Jeśli wszystko dobrze zorganizujesz, w 15 minut przygotujesz pyszny, sycący obiad, nie obciążając przy tym domowego budżetu. Składniki potrzebne do zrobienia tego amerykańskiego klasyka są tanie i łatwo dostępne. Znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym.
Jak zrobić makaron z serem w amerykańskim wydaniu?
Przepis na to danie jest banalnie prosty. Nie wymaga dużego wysiłku ani żadnych dodatków. Samo w sobie jest naprawdę pyszne. Jeśli jednak chcesz je jakoś urozmaicić, sięgnij po szczypiorek albo podsmażony boczek. Możesz też wybrać zwykłą szynkę. Wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz.
Przepis: Mac and cheese
Makaron z serem w amerykańskim stylu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 200 g makaronu typu kolanka
- Na sos
- 25 g masła
- 45 g mąki
- 200 ml mleka
- 150 g sera cheddar
- pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Robienie sosuW czasie, gdy makaron się gotuje zrób sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj, by zlikwidować grudki. Następnie wlej na patelnię mleko cały czas mieszając. Do sosu dodaj starty ser, całość dopraw pieprzem i wymieszaj.
- Łączenie składnikówNa koniec wrzuć na patelnię odcedzony makaron i dokładnie wszystko wymieszaj, by cały pokrył się sosem.
Wskazówka: Mac and cheese możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, że połączysz makaron z sosem, przełożysz danie do naczynia żaroodpornego i wsadzisz je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (grzanie góra-dół). Przed umieszczeniem makaronu w piekarniku, posyp go startym serem. Dzięki temu na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Pamiętaj jednak, że zapiekanie wydłuży czas przygotowywania mac and cheese.
Rada: Do przygotowania tego dania możesz wykorzystać też makaron muszelki lub penne. Jeśli nie masz pod ręką sera cheddar, sięgnij po goudę lub parmezan.
Inne pomysły na szybki obiad z makaronem
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu i zależy ci na przygotowaniu pożywnego, a zarazem szybkiego obiadu, możesz sięgnąć też po inne przepisy z makaronem w roli głównej, na przykład penne ze szpinakiem. Nie musisz się obawiać, że tego typu dania szybko pójdą ci w boczki. Kluczem jest przygotowanie makaronu w odpowiedni sposób. Najlepiej, by był al dente, czyli lekko twardawy. Powinien stawiać lekki opór podczas gryzienia. Taki makaron nasyci na dłużej i nie spowoduje nagłych wahań stężenia glukozy we krwi.