Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie

Dodano:
Risotto z cukinią Źródło: Shutterstock / tommaso lizzul
Risotto z cukinią jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a syci na długo. Z moim przepisem zawsze wychodzi kremowe i satysfakcjonujące. Latem trzeba spróbować.

Risotto pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie dawniej uprawiało się ryż. Obecnie jest już rozpoznawane na całym świecie, a jego wykonanie nie ogranicza się do gotowania ziaren z dodatkiem bulionu i niewielkiej ilości tłuszczu. Wariantów potrawy jest tyle, ilu kucharzy, bo subtelny smak „bazy” można w zasadzie dowolnie modyfikować. Moją ulubioną wersją jest ta z dodatkiem cukinii. Wykonanie jej jest naprawdę szybkie i latem moim zdaniem należy spróbować.

Jak zrobić risotto z cukinią?

Cukinia nadaje risotto ciekawego, lekko słodkiego smaku, a jednocześnie wzbogaca potrawę w błonnik oraz witaminy, przede wszystkim C. Urozmaica też konsystencję i wygląd włoskiego dania, bo zielony kolor od razu rzuca się w oczy i zachęca do skosztowania.

Oprócz letniego warzywa do swojej potrawy wrzucam jeszcze podsmażonego z dodatkiem tymianku kurczaka. To świetne źródło białka, dzięki któremu włoskie danie staje się jeszcze bardziej sycące. Mięsne kąski nie tylko pięknie pachną, ale też urozmaicają teksturę risotto z cukinią. Ja smażę je osobno, by pozostały soczyste.

Cukinię dodaję wcześniej, ale tnę ją na grubsze kawałki, więc nie rozpada się całkowicie. Ją również doprawiam tymiankiem, z którym komponuje się wybornie. Całość wzbogacam o parmezan i odrobinę masła. Jest więcej niż wyśmienicie, a wciąż dość lekko i odżywczo.

Przepis: Risotto z cukinią i kurczakiem

Kremowe i lekkie risotto z dodatkiem soczystych kąsków z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
403 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw go solą i pieprzem oraz łyżeczką tymianku. Podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek do lekkiego zrumienienia. Przenieś do miski. Bulion podgrzej w garnku.
  2. Gotowanie risottoNa patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj cukinię. Smaż przez 3-4 minuty. Wrzuć suchy ryż. Smaż kolejne 2 minuty. Wlej 1 chochlę ciepłego bulionu. Zamieszaj i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wtedy dolej kolejną porcję. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz cały bulion. Wtedy wrzuć kurczaka i wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnią z ognia, wrzuć masło i parmezan. Połącz, dopraw resztą tymianku, solą i pieprzem.

Jak podać risotto z cukinią?

Kremową i przyjemnie układającą się na języku potrawę najlepiej jeść bezpośrednio po przyrządzeniu. Risotto niestety traci z każdym odgrzaniem. Jeśli więc wiesz, że nie zjesz całej porcji, zamroź ją po ostudzeniu i później przerób na pyszne arancini.

Inne warianty włoskiego dania z cukinią

Jeśli masz ochotę na większy kontrast tekstur w potrawie, usmaż cukinię osobno i wrzuć ją do risotto wraz z kurczakiem. Obowiązkowo dopraw ją tymiankiem lub innymi ziołami.

Możesz też przyrządzić bezmięsną wersję ristotto. Zamiast kurczaka na koniec wrzuć porcję sera typu feta. Świetnie pasuje do kremowego ryżu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...