Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie

Z cukinii robię pyszne, kremowe danie. Ten prosty przepis na lekki obiad to moje odkrycie

Dodano: 
Risotto z cukinią
Risotto z cukinią Źródło: Shutterstock / tommaso lizzul
Risotto z cukinią jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a syci na długo. Z moim przepisem zawsze wychodzi kremowe i satysfakcjonujące. Latem trzeba spróbować.

Risotto pochodzi z północnych regionów Włoch, gdzie dawniej uprawiało się ryż. Obecnie jest już rozpoznawane na całym świecie, a jego wykonanie nie ogranicza się do gotowania ziaren z dodatkiem bulionu i niewielkiej ilości tłuszczu. Wariantów potrawy jest tyle, ilu kucharzy, bo subtelny smak „bazy” można w zasadzie dowolnie modyfikować. Moją ulubioną wersją jest ta z dodatkiem cukinii. Wykonanie jej jest naprawdę szybkie i latem moim zdaniem należy spróbować.

Jak zrobić risotto z cukinią?

Cukinia nadaje risotto ciekawego, lekko słodkiego smaku, a jednocześnie wzbogaca potrawę w błonnik oraz witaminy, przede wszystkim C. Urozmaica też konsystencję i wygląd włoskiego dania, bo zielony kolor od razu rzuca się w oczy i zachęca do skosztowania.

Oprócz letniego warzywa do swojej potrawy wrzucam jeszcze podsmażonego z dodatkiem tymianku kurczaka. To świetne źródło białka, dzięki któremu włoskie danie staje się jeszcze bardziej sycące. Mięsne kąski nie tylko pięknie pachną, ale też urozmaicają teksturę risotto z cukinią. Ja smażę je osobno, by pozostały soczyste.

Cukinię dodaję wcześniej, ale tnę ją na grubsze kawałki, więc nie rozpada się całkowicie. Ją również doprawiam tymiankiem, z którym komponuje się wybornie. Całość wzbogacam o parmezan i odrobinę masła. Jest więcej niż wyśmienicie, a wciąż dość lekko i odżywczo.

Przepis: Risotto z cukinią i kurczakiem

Kremowe i lekkie risotto z dodatkiem soczystych kąsków z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
403 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw go solą i pieprzem oraz łyżeczką tymianku. Podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek do lekkiego zrumienienia. Przenieś do miski. Bulion podgrzej w garnku.
  2. Gotowanie risottoNa patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj cukinię. Smaż przez 3-4 minuty. Wrzuć suchy ryż. Smaż kolejne 2 minuty. Wlej 1 chochlę ciepłego bulionu. Zamieszaj i gotuj, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wtedy dolej kolejną porcję. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz cały bulion. Wtedy wrzuć kurczaka i wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnią z ognia, wrzuć masło i parmezan. Połącz, dopraw resztą tymianku, solą i pieprzem.

Jak podać risotto z cukinią?

Kremową i przyjemnie układającą się na języku potrawę najlepiej jeść bezpośrednio po przyrządzeniu. Risotto niestety traci z każdym odgrzaniem. Jeśli więc wiesz, że nie zjesz całej porcji, zamroź ją po ostudzeniu i później przerób na pyszne arancini.

Inne warianty włoskiego dania z cukinią

Jeśli masz ochotę na większy kontrast tekstur w potrawie, usmaż cukinię osobno i wrzuć ją do risotto wraz z kurczakiem. Obowiązkowo dopraw ją tymiankiem lub innymi ziołami.

Możesz też przyrządzić bezmięsną wersję ristotto. Zamiast kurczaka na koniec wrzuć porcję sera typu feta. Świetnie pasuje do kremowego ryżu.

Czytaj też:
Kleik ryżowy dobry nie tylko na dolegliwości trawienne. Poznałam chiński sposób na lekkie śniadanie
Czytaj też:
Biorę 4 składniki i robię szybkie placuszki. To prosty sposób na pyszny „recykling” ryżu