To ciasto podam do kawy na Wszystkich Świętych. Szykuję je w 15 minut, a każdy się zachwyca

Dodano:
Ciasto czekoladowe Źródło: Freepik
Obłędnie puszyste ciasto czekoladowe to obowiązkowy deser u mnie w domu podczas Wszystkich Świętych. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a każdy się nim zajada. Sprawdźcie, jak zrobić ten przysmak. 

Szybkie ciasta to prawdziwe błogosławieństwo dla wszystkich łasuchów, którzy nie mają zbyt wiele czasu na skomplikowane wypieki. Są też idealne, gdy spodziewany się gości, ale nie chcemy spędzić wielu godzin w kuchni. Desery te idealnie sprawdzają się też podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości rodzinnych. Ciastem, które przygotujecie w 15 minut jest skyrnik czekoladowy. Godzinę po wstawieniu blachy do piekarnika, podacie gościom deser, który swoim smakiem wcale nie odbiega od bardziej pracochłonnych wypieków.

Jak zrobić skyrnik czekoladowy? Prosty przepis

Skyrnik czekoladowy to ciasto, do którego nie będziecie potrzebowali mąki. Jest ono wyjątkowo lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z dodatkiem owoców, na przykład borówek, malin lub jeżyn. O tej porze roku śmiało możecie wykorzystać mrożone owoce.

Przepis: Skyrnik czekoladowy

To ciasto jest obłędnie smaczne i bardzo proste w przygotowaniu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 800 g skyru naturalnego
  • 4 małe jajka
  • 100 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego (1 saszetka)
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • ewentualnie borówki i maliny

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówUmieśćcie w jednym naczyniu skyr, wbijcie jajka, dodajcie cukier, budyń waniliowy i kakao. Wszystko miksujcie na niskich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita.
  2. Wylewanie masy do formyFormę o wymiarach 10 × 30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie wylejcie masę. Jeśli chcecie dodać owoce – rozłóżcie je równomiernie na powierzchni masy.
  3. Pieczenie ciastaFormę z masą umieśćcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (pieczenie góra-dół) i pieczcie przez 60 minut.

Wyjmijcie ciasto z piekarnika, ostudźcie je, a następnie umieśćcie na kilka godzin w lodówce – schłodzone będzie smakować najlepiej. Ważne jest również, by po wyłączeniu piekarnika nie uchylać drzwiczek jeszcze przez jakieś 10 minut. Klasycznym i najczęściej wykorzystywanym pomysłem jest podanie tego wypieku z polewą czekoladową. Możecie ozdobić je też świeżymi owocami oraz listkami mięty. Wypiek będzie też doskonale smakować z bitą śmietaną.

Patenty na ekspresowe desery nie tylko na Wszystkich Świętych

Gdy brakuje wam czasu na pieczenie, możecie przygotować ekspresowy deser z dwóch składników, który również zachwyci gości. Jeśli chcecie z kolei zrobić ciasto w błyskawicznym tempie, możecie przygotować jego spód z herbatników. Zamiast zagniatać kruche ciasto czy piec biszkopt, wystarczy zmiksować herbatniki z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy. Taki spód jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale również bardzo smaczny i chrupiący. Jako podstawa deseru zamiast tradycyjnego placka dobrze sprawdzą się też biszkopty. A gdy już macie taki spód bez pieczenia, wystarczy ułożyć na nim ulubiony krem i gotowe. Polecamy również przepis na karpatkę bez pieczenia, którą zrobicie w 15 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...