Tak ugotujesz buraki dwa razy szybciej. Wystarczy, że zastosujesz prosty trik

Dodano:
Buraki Źródło: Pixabay
Muszę przyznać, że buraki rzadko gościły w mojej kuchni. Nie przeszkadzał mi ich smak. Problemem był długi czas gotowania warzyw. Na szczęście znalazłam sposób, by go rozwiązać. To banalnie prosty patent.

Buraki mają wiele cennych wartości odżywczych. Są prawdziwą „bombą” witaminową. Zawierają witaminy z grupy B, A, C i E. W ich składzie znajdziemy również potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, mangan, a także kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy i betalainy. Wszystkie te związki wywierają bardzo pozytywny wpływ na organizm i wspomagają jego pracę na wielu różnych płaszczyznach. Pod wpływem obróbki termicznej warzywa tracą jednak część swoich cennych właściwości. Dlatego proces gotowania nie powinien trwać zbyt długo. Sprawdź, jak w prosty i szybki skrócić go nawet o połowę.

Jak szybko ugotować buraki?

Gotowanie buraków może trwać nawet półtorej godziny. In większe i starsze warzywa, tym dłuższy czas obróbki termicznej. Istnieje jednak prosty sposób, by znacznie przyspieszyć ten proces. Wystarczy wykorzystać prosty trik. Umyj buraki i wrzuć je do garnka. Nie obieraj ich ze skórki. Jeśli zrobisz to na tak wczesnym etapie, stracą piękny kolor i większość wartości odżywczych. Do naczynia wrzuć skórkę razowego chleba i jedną łyżkę cukru. Następnie zalej buraki wrzątkiem. Woda powinna przykryć buraki. Postaw garnek na kuchence i gotuj całość na wolnym ogniu przez 30 minut.

W tym czasie przyszykuj drugi garnek. Wypełnij go zimną wodą. Wrzuć też do naczynia 5-10 kostek lodu. Przełóż do niego ugotowane buraki i pozostaw na kwadrans. „Szok” termiczny sprawi, że warzywa jeszcze bardziej zmiękną. Po upływie 15 minut możesz odcedzić buraki i przystąpić do ich obierania.

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Redukują też poziom „złego cholesterolu”. Dzięki temu działają ochronnie na układ krążenia i zmniejszają ryzyko rozwoju takich problemów zdrowotnych jak na przykład miażdżyca, nadciśnienie, udar mózgu czy zawał serca. Regularne spożywanie warzyw może wzmocnić odporność, a także ułatwić utratę nadprogramowych kilogramów. Buraki są bowiem niskokaloryczne i zawierają błonnik, który przedłuża uczucie sytości po posiłku i zapobiega podjadaniu.

Przeprowadzone badania dowodzą, że buraki mogą odegrać również istotną rolę w profilaktyce anemii oraz różnego rodzaju infekcji. Warzywa świetnie sprawdzają się nie tylko jako składnik zup czy sałatek. Możesz również dodawać je do różnego rodzaju koktajli, a nawet kawy. Łącząc „małą czarną” z sokiem z buraka i mlekiem otrzymasz zaskakujące pink latte.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...