Tę domową fit chałwę przygotujecie w 10 minut. Słodkość robi furorę wśród moich znajomych
Chałwa to słodka przekąska, która cieszy się popularnością na całym świecie, szczególnie na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich. Wielu miłośników ma jednak też i w naszym kraju. Tradycyjnie wytwarza się ją z sezamu, ale istnieją również odmiany ze słonecznika, orzechów, a nawet marchewki. Smak chałwy jest słodki i lekko orzechowy, a jej konsystencja może być zarówno twarda, jak i ciągnąca się. W wersji klasycznej ta przekąska jest jednak dość kaloryczna – w 100 g porcji chałwy jest około 500 kcal. Możecie jednak sami w domu zrobić fit chałwę i zajadać się nią do woli.
Jak zrobić dietetyczną chałwę? Prosty przepis
Ten orientalny przysmak zrobicie w domu w zaledwie 10 minut. Później chałwa będzie musiała jeszcze „poodpoczywać” w lodówce przez trzy godziny, ale w tym czasie możecie zająć się już czymś innym. Chałwa w tej odsłonie będzie też znacznie mniej kaloryczna. Domowa chałwa to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, ponieważ możecie kontrolować ilość dodawanych słodzików. Ważną zmianą jest zastąpienie miodu lub syropu klonowego, które wykorzystuje się najczęściej, erytrytolem. Dzięki temu taka domowa chałwa jest też odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej.
Przepis: Dietetyczna chałwa
Ta chałwa jest naprawdę pyszna, a do tego możecie jeść ją do woli
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 60 g oleju kokosowego
- 3-5 łyżek erytrytolu
- szczypta soli
- 200 g tahini
- 2 łyżki mąki kokosowej
Sposób przygotowania
- Rozpuszczenie składników w kąpieli wodnejDo garnka nalejcie niewielką ilość wody i nad nim zawieście miseczkę lub mniejszy garnek. Do miseczki włóżcie olej kokosowy i erytrytol. Całość podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia składników.
- Dodawanie składnikówZdejmijcie miseczkę z kąpieli wodnej i dodajcie pastę tahini, a także mąkę kokosową (która zagęści chałwę). Całość porządnie wymieszajcie. Jeśli masa nie będzie wystarczająco słodka – możecie ją dosłodzić.
- Przelewanie masyMasę przelejcie do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Gdy lekko przestygnie – włóżcie ją do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie możecie ją już pokroić.
Ten przepis możecie też modyfikować według własnych upodobań i dodać na przykład bakalie, suszone owoce czy orzechy.
Pomysły na inne dietetyczne desery
Istnieją dietetyczne alternatywy dla klasycznych słodkości. Możecie na przykład przygotować fit tiramisu, gdzie zamiast kalorycznego serka mascarpone wystarczy użyć skyru. Podobny patent sprawdzi się też podczas przygotowywania dietetycznej pana cotty. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie musu czekoladowego z kakao i awokado. Żeby zrobić dietetyczne słodkie kulki, wystarczy z kolei zmieszać siemię lniane, daktyle i migdały oraz kakao. Dobrym sposobem na zaspokojenie ochoty na „coś słodkiego” są też domowe koktajle, których zrobienie zajmuje zaledwie kilka minut. Należy jednak pamiętać o umiarze, nawet w przypadku zdrowszych alternatyw deserów. Ograniczając wielkość porcji, możemy zmniejszyć spożycie kalorii, nie rezygnując jednocześnie z przyjemności smakowania.