Zrobiłam „nocny rosół” z przepisu Tomka Strzelczyka. Smakował wybitnie, nawet teściowa wzięła dokładkę
Rosół jest idealną zupą, gdy na dworze robi się zimno. Ciepły wywar i aromatyczne przyprawy rozgrzewają od środka i dodają energii w chłodne, jesienne dni. To danie jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle pożywne i pełne witamin. Jeśli chcecie, żeby wasz rosół miał naprawdę niezapomniany smak – skorzystajcie z patentu Tomasza Strzelczyka na „nocny rosół”, który robi się w bardzo niecodzienny sposób.
Patent Tomka Strzelczyka na pyszny rosół
W odróżnieniu od klasycznej wersji rosołu ten z przepisu Tomasza Strzelczyka jest znacznie bardziej intensywny w smaku. Tradycyjny rosół gotuje się zazwyczaj przez około 3 godziny, jednak znany kucharz proponuje, by podgrzewać go przez... całą noc. Co więcej, nie robi tego tradycyjnie na kuchence, a wstawia garnek z wywarem do piekarnika. W ten sposób warzywa i mięsne dodatki oddadzą zupie to, co najlepsze, dzięki czemu rosół będzie smakować naprawdę wyśmienicie.
Przepis: Pieczony rosół
Rosół według tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, sami spróbujcie go przygotować
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- cały kurczak (porcjowany)
- większy kawałek porcji rosołowej z kaczki
- 400 g wołowiny (np. szponder)
- 3 kurze łapki
- 2 małe pory (białe części)
- 3 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 seler
- 2 średnie cebule
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- kilka gałązek lubczyku
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzyw na rosółNajpierw obierzcie marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę oraz pory. Cebulę przypieczcie w piekarniku. Wszystkie warzywa oraz mięso i przyprawy włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by wszystkie składniki były przykryte.
- Pieczenie rosołuWłóżcie garnek do zimnego piekarnika i ustawcie go na 115 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 15 godzin. Po tym czasie wyłączcie piekarnik.
Co więcej, kucharz proponuje, by rosół przygotować z kilku rodzajów mięs, przez co uzyskacie naprawdę niepowtarzalny aromat. Do przyrządzenia tego rosołu użyjcie kawałka wołowiny (najlepiej sprawdzi się pręga, goleń lub szponder). Będziecie potrzebować również kawałka kaczki i kurczaka. Przed wrzuceniem cebuli do rosołu – podpieczcie ją wcześniej lub delikatnie opalcie, to prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu waszego wywaru.
Jak zrobić rosół z piekarnika?
Rosół przygotowany w piekarniku jest bardziej esencjonalny, niż ten gotowany tradycyjnie. Aromaty poszczególnych składników przenikają się wzajemnie i tworzą świetną kompozycję smakową.
Poza klasycznymi przyprawami, takimi jak ziele angielskie, lubczyk, czarny pieprzy, kucharz znany z 4. edycji „MasterChef Polska” dodaje do swojego rosołu także kilka suszonych grzybów. Koniecznie sprawdźcie też, jak zrobić klarowny rosół – wystarczy, że będziecie przestrzegać kilku prostych zasad.