Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, którą ceni się nie tylko za walory smakowe, ale również za prozdrowotne właściwości. Doskonale rozgrzewa, podaje się go przy przeziębieniu i osłabieniu. Łagodzi stany zapalne i choroby jelit. Zalecany jest przy słabych kościach i stawach, a nawet przy problemach skórnych. Eksperci doradzają, jak przygotować klarowny wywar.
Sposób na pyszny i esencjonalny rosół
Żeby rosół wyszedł naprawdę smaczny, najważniejszy jest długi czas gotowania wywaru. Powinno się gotować go na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Ważne jest, żeby nie gotować zupy na zbyt dużym ogniu, bo zmętnieje. Powinna jedynie „pykać”.
„Nie musicie również przejmować się tym, że warzywa w rosole się rozgotują. Jeśli dopilnujecie, żeby wasz bulion niespiesznie dochodził marchewka i pietruszka będą dobre nawet po tak długim czasie gotowania” – wskazuje ekspertka z portalu Prześlij Przepis.
Najważniejsze zasady gotowania rosołu
Po 3 godzinach rosół na kilku rodzajach mięs i sporej ilości warzyw, z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego, powinien uzyskać charakterystyczny, złocisty kolor. Na 30 minut przed końcem gotowania należy dodać do niego pozostałe przyprawy: lubczyk i natkę pietruszki. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, zupa przesiąknie nimi całkowicie, a smak mięsa i warzyw nie będzie wyczuwalny.
Jak uzyskać mega klarowny rosół?
Żeby uzyskać maksymalną przejrzystość rosołu – możecie dodać do niego dwa białka z jajek kurzych i całość powoli podgrzać. Nie należy go jednak gotować. Zupę należy przecedzić przez gazę i doprawić solą oraz pieprzem. Będzie zachwycała wyglądem i smakiem!
Przepis: Tradycyjny rosół
Tradycyjny rosół
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- woda
- mięso:
- kawałek mięsa wołowego ok 100 gramów
- 1 szyja indyka
- 1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
- włoszczyzna:
- 1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 mały por
- niewielki kawałek kapusty włoskiej
- 1 cebula z łupką (rosół dzięki niej nabierze pięknego koloru)
- przyprawy:
- 1 mały liści laurowy
- 2 małe ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól i pieprz mielony
- szczypta suszonego lubczyku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Zagotuj mięsoDo garnka z zimną wodą, wkładamy mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. „szumowiny”, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy temperaturę gorowania, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
- Dodaj warzywaNastępnie do garnka wrzucamy umyte i obrane wcześniej warzywa i pozostałe składniki. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu. Czekamy, aż rosół zacznie delikatnie się gotować. Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy, aby zupa delikatnie się gotowała.
- Gotuj do miękkościRosół powinien się gotować nawet przez około 1,5 do 3 godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolać do rosołu niedużą ilość wody, ale zimnej, aby rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec należy sprawdzić, czy nie trzeba doprawić go solą.
- Podaj rosółPyszny rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Taki tradycyjny rosół w szczególności sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Czytaj też:
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasadyCzytaj też:
Czym jest „zespół chińskiej restauracji”? To musisz wiedzieć o glutaminianie sodu