Chcesz ugotować klarowny rosół? Przestrzegaj kilku ważnych zasad

Chcesz ugotować klarowny rosół? Przestrzegaj kilku ważnych zasad

Dodano: 
Rosół, zdjęcie ilustracyjne
Rosół, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Fotolia / alicja neumiler
Jeśli rosół, który gotujesz, jest mętny, to oznacza, że przy gotowaniu popełniasz kardynalne błędy. Wystarczy jednak zastosować kilka sprawdzonych „patentów”, żeby zupa wyglądała pięknie i smakowała wyśmienicie. Wypróbuj rady kulinarnych ekspertów.

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, którą ceni się nie tylko za walory smakowe, ale również za prozdrowotne właściwości. Doskonale rozgrzewa, podaje się go przy przeziębieniuosłabieniu. Łagodzi stany zapalne i choroby jelit. Zalecany jest przy słabych kościach i stawach, a nawet przy problemach skórnych. Eksperci doradzają, jak przygotować klarowny wywar.

Sposób na pyszny i esencjonalny rosół

Żeby rosół wyszedł naprawdę smaczny, najważniejszy jest długi czas gotowania wywaru. Powinno się gotować go na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Ważne jest, żeby nie gotować zupy na zbyt dużym ogniu, bo zmętnieje. Powinna jedynie „pykać”.

„Nie musicie również przejmować się tym, że warzywa w rosole się rozgotują. Jeśli dopilnujecie, żeby wasz bulion niespiesznie dochodził marchewka i pietruszka będą dobre nawet po tak długim czasie gotowania” – wskazuje ekspertka z portalu Prześlij Przepis.

Najważniejsze zasady gotowania rosołu

Po 3 godzinach rosół na kilku rodzajach mięs i sporej ilości warzyw, z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego, powinien uzyskać charakterystyczny, złocisty kolor. Na 30 minut przed końcem gotowania należy dodać do niego pozostałe przyprawy: lubczyk i natkę pietruszki. Jeśli wrzucicie je za wcześnie, zupa przesiąknie nimi całkowicie, a smak mięsa i warzyw nie będzie wyczuwalny.

Jak uzyskać mega klarowny rosół?

Żeby uzyskać maksymalną przejrzystość rosołu – możecie dodać do niego dwa białka z jajek kurzych i całość powoli podgrzać. Nie należy go jednak gotować. Zupę należy przecedzić przez gazę i doprawić solą oraz pieprzem. Będzie zachwycała wyglądem i smakiem!

Przepis: Tradycyjny rosół

Tradycyjny rosół

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • woda
  • mięso:
  • kawałek mięsa wołowego ok 100 gramów
  • 1 szyja indyka
  • 1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
  • włoszczyzna:
  • 1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • niewielki kawałek kapusty włoskiej
  • 1 cebula z łupką (rosół dzięki niej nabierze pięknego koloru)
  • przyprawy:
  • 1 mały liści laurowy
  • 2 małe ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól i pieprz mielony
  • szczypta suszonego lubczyku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj mięsoDo garnka z zimną wodą, wkładamy mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. „szumowiny”, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy temperaturę gorowania, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
  2. Dodaj warzywaNastępnie do garnka wrzucamy umyte i obrane wcześniej warzywa i pozostałe składniki. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu. Czekamy, aż rosół zacznie delikatnie się gotować. Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy, aby zupa delikatnie się gotowała.
  3. Gotuj do miękkościRosół powinien się gotować nawet przez około 1,5 do 3 godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolać do rosołu niedużą ilość wody, ale zimnej, aby rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec należy sprawdzić, czy nie trzeba doprawić go solą.
  4. Podaj rosółPyszny rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Taki tradycyjny rosół w szczególności sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Czytaj też:
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasady
Czytaj też:
Czym jest „zespół chińskiej restauracji”? To musisz wiedzieć o glutaminianie sodu

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis