Ekspresowy deser jak z najlepszej restauracji. Robię go w 20 minut, a goście są zachwyceni
Ekspresowe desery to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną zaspokoić swój apetyt na „coś słodkiego”, ale nie mają czasu na skomplikowane i długie przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć smaczne i efektowne słodkości. Do takich popularnych błyskawicznych deserów należą kremy, musy, ciasta bez pieczenia, a także owoce w połączeniu z bitą śmietaną lub jogurtem. Tego rodzaju desery nie tylko szybko się przygotowuje, ale również można z nimi eksperymentować, przyrządzając w różnych formach.
Jak zrobić ekspresowy i efektowny deser? Prosty przepis
Czasami jednak chcemy, by deser naprawdę zachwycił naszych gości. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się deser à la crème brûlée. Zrobicie go w 20 minut, a do tego większość z was wszystkie potrzebne składniki najprawdopodobniej ma w swojej kuchni. Co więcej, nie będziecie musieli nawet uruchamiać piekarnika.
Przepis: Błyskawiczny deser à la crème brûlée
Ten deser jest szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 557 w każdej porcji
Składniki
- 300 gramów orzechów nerkowca
- 400 gramów mleka kokosowego
- 80 gramów tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 cytryna
- 1 szczypta kurkumy mielonej
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki ksylitolu
- 60 gramów cukru brązowego
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie tłuszczuNajpierw przetnijcie na pół laskę wanilii i wyskrobcie z niej ziarenka. Następnie w rondelku podgrzejcie tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.
- Przygotowanie orzechów i nasion chiaOrzechy zmiksujcie razem z mlekiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny, a także rozpuszczonym tłuszczem. Powinna powstać gładka masa. Nasiona chia przelejcie wrzątkiem i zmieszajcie z masą. Całość rozlejcie do małych naczynek i odstawcie do lodówki.
- Rumienienie wierzchu deseruPosypcie wierzch deseru odrobiną cukru, a następnie karmelizujcie, podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka.
Jeśli macie ochotę na więcej takich pomysłów – koniecznie spróbujcie przygotować także błyskawiczny deser z jogurtu greckiego, którym będziecie mogli zajadać się nawet na diecie.
Jak ozdobić deser à la crème brûlée?
Deser à la crème brûlée można ozdobić na wiele kreatywnych sposobów, aby nadać mu jeszcze bardziej elegancki i apetyczny wygląd. Klasyczną ozdobą jest karmelizowana skórka cukrowa, która tworzy chrupiącą warstwę na wierzchu deseru – wystarczy posypać wierzch deseru cukrem, a następnie skarmelizować go za pomocą palnika kuchennego lub podgrzewając w piekarniku. Dodatkowo, do dekoracji można użyć świeżych owoców, takich jak jagody, maliny czy plasterki truskawek – nada to całości koloru i świeżości. Ozdoby w postaci listków mięty lub jadalnych kwiatów również świetnie pasują do takiego deseru – stanie się on wtedy jeszcze bardziej efektowny. Możecie także przyozdobić go także wiórkami czekoladowymi czy orzechami i migdałami.