Ekspresowy deser jak z najlepszej restauracji. Robię go w 20 minut, a goście są zachwyceni

Ekspresowy deser jak z najlepszej restauracji. Robię go w 20 minut, a goście są zachwyceni

Dodano: 
Deser a'la creme brulee
Deser a'la creme brulee Źródło: Freepik
Chrupiąca, karmelowa skorupka skrywająca aksamitnie gładki krem to deser idealny. Co więcej, na jego przygotowanie nie musicie wcale poświęcić dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić go w ekspresowym tempie. 

Ekspresowe desery to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną zaspokoić swój apetyt na „coś słodkiego”, ale nie mają czasu na skomplikowane i długie przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć smaczne i efektowne słodkości. Do takich popularnych błyskawicznych deserów należą kremy, musy, ciasta bez pieczenia, a także owoce w połączeniu z bitą śmietaną lub jogurtem. Tego rodzaju desery nie tylko szybko się przygotowuje, ale również można z nimi eksperymentować, przyrządzając w różnych formach.

Jak zrobić ekspresowy i efektowny deser? Prosty przepis

Czasami jednak chcemy, by deser naprawdę zachwycił naszych gości. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się deser à la crème brûlée. Zrobicie go w 20 minut, a do tego większość z was wszystkie potrzebne składniki najprawdopodobniej ma w swojej kuchni. Co więcej, nie będziecie musieli nawet uruchamiać piekarnika.

Przepis: Błyskawiczny deser à la crème brûlée

Ten deser jest szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
557 w każdej porcji

Składniki

  • 300 gramów orzechów nerkowca
  • 400 gramów mleka kokosowego
  • 80 gramów tłuszczu kokosowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta kurkumy mielonej
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60 gramów cukru brązowego

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie tłuszczuNajpierw przetnijcie na pół laskę wanilii i wyskrobcie z niej ziarenka. Następnie w rondelku podgrzejcie tłuszcz kokosowy z kurkumą i ziarnami wanilii.
  2. Przygotowanie orzechów i nasion chiaOrzechy zmiksujcie razem z mlekiem kokosowym, ksylitolem, sokiem z cytryny, a także rozpuszczonym tłuszczem. Powinna powstać gładka masa. Nasiona chia przelejcie wrzątkiem i zmieszajcie z masą. Całość rozlejcie do małych naczynek i odstawcie do lodówki.
  3. Rumienienie wierzchu deseruPosypcie wierzch deseru odrobiną cukru, a następnie karmelizujcie, podgrzewając palnikiem, aż na powierzchni powstanie zarumieniona skorupka.

Jeśli macie ochotę na więcej takich pomysłów – koniecznie spróbujcie przygotować także błyskawiczny deser z jogurtu greckiego, którym będziecie mogli zajadać się nawet na diecie.

Jak ozdobić deser à la crème brûlée?

Deser à la crème brûlée można ozdobić na wiele kreatywnych sposobów, aby nadać mu jeszcze bardziej elegancki i apetyczny wygląd. Klasyczną ozdobą jest karmelizowana skórka cukrowa, która tworzy chrupiącą warstwę na wierzchu deseru – wystarczy posypać wierzch deseru cukrem, a następnie skarmelizować go za pomocą palnika kuchennego lub podgrzewając w piekarniku. Dodatkowo, do dekoracji można użyć świeżych owoców, takich jak jagody, maliny czy plasterki truskawek – nada to całości koloru i świeżości. Ozdoby w postaci listków mięty lub jadalnych kwiatów również świetnie pasują do takiego deseru – stanie się on wtedy jeszcze bardziej efektowny. Możecie także przyozdobić go także wiórkami czekoladowymi czy orzechami i migdałami.

Czytaj też:
Ceny masła biją rekordy! Poznaj 7 tańszych i zdrowszych zamienników, które znajdziesz w każdym sklepie
Czytaj też:
Te pyszne fit pączki wcinam na śniadanie. Zrobisz je ekspresowo z płatków owsianych

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl