Ten koktajl to „zdrowotny mocarz”. Zawiera największe ilości antyrakowego składnika
Naukowcy od dawna badają różne produkty spożywcze pod kątem właściwości antynowotworowych. Największy potencjał w walce z rakiem wykazują antyoksydanty (przeciwutleniacze) zawarte w owocach i warzywach. Związki te odpowiadają za naprawianie szkód spowodowanych przez działanie wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu. Zapobiegają ich namnażaniu się, a w konsekwencji przeciwdziałają powstawaniu stresu oksydacyjnego. Zmniejszają ryzyko rozwoju nie tylko raka, ale również wielu innych groźnych chorób, na przykład miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Dlatego warto wprowadzać je do diety jak najczęściej, choćby w formie koktajli. Dziś podpowiem wam, jak zrobić napój, który ma właściwości antynowotworowe. Wystarczą trzy proste składniki.
Jak zrobić koktajl o antynowotworowych właściwościach?
Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą parę prostych składników. Trzeba połączyć awokado z selerem naciowym i sokiem pomidorowym. Najlepiej sprawdzi się ten wyciskany „na własną rękę” ze świeżych produktów. Jeśli jednak nie macie czasu na jego samodzielne przygotowanie, sięgnijcie po gotowy sok dostępny w sklepach spożywczych i supermarketach. Pamiętajcie, by zwrócić baczną uwagę na skład kupowanego towaru. Nie powinien zawierać żadnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku ani zbędnych dodatków, na przykład cukru lub barwników.
Przepis: Koktajl o antyrakowych właściwościach
Ten prosty i szybki napój zrobicie z 3 składników.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 600 ml soku pomidorowego
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzekrójcie awokado na pół, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ. Podzielcie seler na mniejsze kawałki.
- Łączenie składnikówWrzućcie awokado i seler naciowy do kielicha blendera. Dolejcie sok pomidorowy. Zmiksujcie całość.
- Podawanie napojuPrzelejcie koktajl do szklanek i udekorujcie wedle uznania. Najlepiej pić szklankę napoju raz dziennie.
Sok pomidorowy zawiera antynowotworowy likopen
Za dobroczynne właściwości koktajlu odpowiada likopen obecny w soku z pomidorów. To silny przeciwutleniacz. Przeprowadzone badania dowodzą, że jego regularne spożywanie może odegrać ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego nawet o 60 procent. Minimalizuje również prawdopodobieństwo zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku, żołądka, prostaty czy płuc. Likopen może także hamować namnażanie się patologicznych komórek w innych narządach. Jak wskazują amerykańcy naukowcy – wysoki poziom tego związku w organizmie redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na raka szyjki macicy nawet pięciokrotnie. Zdaniem ekspertów terapeutyczne działanie wykazuje już 30 mg likopenu. Warto podkreślić, że przetwory z pomidorów zawierają większe ilości antyoksydantów niż świeże owoce.