Pączki na maślance są o niebo lepsze od klasycznych. Robię je z przepisu ukochanej babci
Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Tradycja mówi, że tego dnia każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka – inaczej może zabraknąć mu szczęścia w nadchodzącym roku. Pączki można kupić w cukierni, gdzie wybór ich smaków jest ogromny, jednak warto spróbować przyrządzić je też samodzielnie w domu.
Jak zrobić pączki na maślance? Prosty przepis
Tłusty czwartek to świetna okazja, by na chwilę zapomnieć o diecie i delektować się słodkościami. Ja co roku odchodzę jednak odrobinę od tradycji i robię pyszne pączki na maślance. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Dzięki maślance ciasto staje się wyjątkowo puszyste, delikatne, a jednocześnie lżejsze niż klasyczne wersje. Zawsze korzystam z przepisu mojej babci, która zdecydowanie była mistrzynią tych słodkości.
Przepis: Pączki na maślance
Te pączki są cudownie puszyste, a do tego genialnie smakują
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 249 w każdej porcji
Składniki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 czubata łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- smalec do smażenia
- marmolada lub dżem
- 6 żółtek jaj
- 50 g drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 4, 5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maślanki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuNajpierw rozkruszcie drożdże do letniego mleka, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki. Całość porządnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Robienie ciastaDo dużej miski przesiejcie przez sito mąkę, a później wymieszajcie z solą, resztą cukru i żółtkami. Dodajcie zaczyn, a później wlejcie maślankę i roztopione (i ostudzone) masło. Wszystko wymieszajcie tak, by powstała jednolita masa. Wyróbcie ciasto na stolnicy, a później włóżcie je do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Przygotowanie pączkówCiasto, które już wyrosło, rozwałkujcie, a później wycinajcie z niego kółka przy użyciu szklanki. Gdy powycinacie kółeczka, przykryjcie je ściereczką i ponownie pozostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Smażenie pączkówPo tym czasie w dużym garnku rozgrzejcie smalec. Pączki smażcie pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłóżcie je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko ostygną – nadziejcie je marmoladą lub dżemem (użyjcie do tego cukierniczej szprycy). Całość możecie posypać cukrem pudrem.
O czym pamiętać podczas robienia pączków na maślance?
Choć zrobienie pączków na maślance wydaje się banalnie proste, to trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad, by ten przysmak się udał. Przede wszystkim pamiętaj o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasto nie wyrośnie wystarczająco. Maślankę, drożdże, mleko i jajka musisz więc wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki – najlepiej zrobić to na kilka godzin przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta na pączki. Bardzo ważne jest też, by do takich pączków dodać odrobinę spirytusu lub octu (chodzi o naprawdę minimalną ilość). Inaczej pączki będą chłonąć tłuszcz podczas smażenia, a w konsekwencji będą też mniej smaczne. Nie musisz się obawiać – posmak octu lub spirytusu nie będzie w ogóle wyczuwalny w pączkach. Jeśli z kolei chcesz spróbować czegoś zupełnie nowego, to przygotuj pączki z płatków owsianych – zrobisz je w ekspresowym tempie i możesz zajadać się nimi nawet na diecie.