Ten trik mojej mamy zmienia wszystko. Schab na Wielkanoc wychodzi tak soczysty, że każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Pieczony schab Źródło: freepik/ autor: Freepik
Chcesz, żeby twój wielkanocny schab nie tylko pięknie wyglądał na stole, ale też rozpływał się w ustach? Odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Zobacz, jaki patent wykorzystać, żeby każdy poprosił o dokładkę. 

Niezbędnym elementem świętowania Wielkanocy są oczywiście potrawy z jajkami w roli głównej – symbolizują nowe życie i odrodzenie, dlatego królują na świątecznych stołach w różnych odsłonach. Jednak trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznych ciast, takich jak mazurki, serniki czy babki, które dodają uroku każdemu spotkaniu przy stole. Nie może też zabraknąć różnego rodzaju mięs – szczególnie domowego schabu, który odpowiednio przyprawiony i upieczony, staje się prawdziwym rarytasem podczas tego wyjątkowego okresu.

Patent na bardzo soczysty schab na Wielkanoc

Schab mojej mamy, który tradycyjnie zawsze podaje podczas świąt wielkanocnych, smakuje naprawdę nieziemsko. Ostatnio zapytałam o jej patent na tak doskonale przyrządzone mięso. Okazało się, że jest on niezwykle prosty. Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie zamarynowanie. Moja mama używa mlecznej marynaty z cebulą. Sposób ten jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy po prostu pokroić cebulę w plastry i zalać ją mlekiem, a następnie dodać do tego schab i odstawić całość do lodówki na kilka godzin. Mleko zawiera bowiem enzymy, które naturalnie zmiękczają mięso (rozbijając włókna mięsne) i czynią je bardziej delikatnym. Z kolei dodatek cebuli nadaje mu jeszcze więcej smaku i aromatu.

Jak wybrać dobre mięso?

Podstawą jest jednak oczywiście wybór dobrego mięsa. Najlepiej jest je kupować na wagę, dzięki temu można ocenić cały kawałek mięsa i wybrać ten nieprzerośnięty. Można też dokładnie obejrzeć wybrane mięso, a przy okazji nie przepłacać, wybierając dokładnie tyle, ile będzie nam potrzebne. Schab powinien być lekko wilgotny i błyszczący (nie może jednak być lepki i pływać wokół niego woda). Istotna jest też struktura – mięso powinno być zwarte i sprężyste. Trzeba zwrócić też uwagę na kolor mięsa – dobry schab nie może być zbyt blady. Musi mieć on ładną, różową barwę. Zobacz też, jak przygotować pieczony schab na Wielkanoc, którym będzie się zajadać cała rodzina.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...