Zrób fit brownie z przepisu Anny Lewandowskiej. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

Dodano:
Brownie Źródło: Shutterstock
Jeśli szukasz przepisu na szybki, zdrowy i pyszny deser, brownie Anny Lewandowskiej to doskonały wybór. Jest idealne na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne chwile czy jako słodka przekąska do kawy. Genialnie smakuje, ale nie tuczy, czyli deser idealny.

Brownie to ciasto, którym chętnie się zajadamy – jest wilgotne, czekoladowe i po prostu nieziemsko pyszne. Aktualnie to jedno z najbardziej lubianych ciast na świecie. Co więcej, przygotowanie brownie nie jest trudne i nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych czynności, dlatego bez trudu poradzą sobie nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu. Jedynym minusem klasycznej wersji tego ciasta jest to, że jest naprawdę bardzo kaloryczne, więc warto jeść je z umiarem.

Jak zrobić dietetyczne brownie?

Bananowe brownie według przepisu Anny Lewandowskiej to jedno z najprostszych i najszybszych ciast, jakie można przygotować w kuchni. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec.

Przepis: Dietetyczne i proste brownie

To brownie smakuje naprawdę obłędnie, a do tego nie idzie w boczki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
274 w każdej porcji

Składniki

  • 3 banany
  • 2 łyżki kakao 70%
  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 60 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 30 g żurawiny

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówRozgnieć banany, dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż masę do foremki i piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest jego wartość odżywcza. Zamiast tradycyjnego cukru używa się cukru kokosowego, a mąka ryżowa sprawia, że ciasto jest bezglutenowe. Banany stanowią naturalne źródło słodyczy i potasu, a olej kokosowy dostarcza zdrowych tłuszczów.

Inne patenty na fit brownie

Jeśli chcesz zrobić pyszne i dietetyczne brownie, warto sięgnąć po zdrowsze składniki. Możesz zastąpić masło olejem kokosowym lub użyć musu z awokado zamiast tłuszczu, a zamiast białego cukru – wykorzystać naturalne słodziki, jak miód czy syrop klonowy. Do ciasta dodaj mąkę pełnoziarnistą lub owsianą, która doda błonnika pokarmowego i uczyni brownie bardziej sycącym. Nie zapomnij o dobrej jakości gorzkiej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao – to ona nada brownie intensywny smak. Dzięki takim zamianom uzyskasz zdrowszą wersję tego deseru, która będzie równie smaczna, a jednocześnie mniej kaloryczna. Możesz też spróbować zrobić proteinowe brownie.

Jak ciekawie podać domowe brownie?

Domowe brownie można podać na wiele ciekawych, a przede wszystkim smacznych sposobów. Świetnie komponuje się z gałką lodów waniliowych lub malinowych (lub o twoim ulubionym smaku). Można je też posypać świeżymi owocami, takimi jak maliny, truskawki czy borówki, co doda koloru i naturalnej słodyczy. Dodatkowo, polewa z gorzkiej czekolady albo odrobina bitej śmietany sprawią, że brownie będzie jeszcze bardziej apetyczne. Jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj podać brownie z posiekanymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi — to proste dodatki, które świetnie urozmaicają smak i teksturę deseru.

Źródło: Odżywianie WPROST.pl / hpba.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...