Dietetyczka dała mi przepis na to pyszne brownie. Ciasto jest tak lekkie i sycące, że mogę je jeść bez obaw

Dietetyczka dała mi przepis na to pyszne brownie. Ciasto jest tak lekkie i sycące, że mogę je jeść bez obaw

Dodano: 
Proteinowe brownie od dietetyczki
Proteinowe brownie od dietetyczki Źródło: Pexels / Veer Sajid
Proteinowe brownie od dietetyczki mogę zjeść nawet na śniadanie. Jest sycące i niskokaloryczne, a robię je w kilka chwil.

Ciasto od dietetyczki zaskakuje przyjemnym smakiem i kremową konsystencją. Początkowo obawiałam się po nie sięgnąć — w końcu słodyczy raczej się podczas diety unika. Ekspertka przekonała mnie jednak, że wypiek z bezkalorycznym słodzikiem i niewielką ilością obfitującej w kakao — a więc też szereg witamin i cennych dla zdrowia pierwiastków — gorzkiej czekolady jest nie tylko dozwolony, ale wręcz wskazany.

Sporadyczne spożywanie dietetycznych słodyczy pomaga wręcz wytrwać w walce o zmniejszenie masy ciała. Co więcej, sięgamy tu po deser, którego skład doskonale znamy. A że jest w nim jajko i pełna białka gotowana ciecierzyca, z powodzeniem możemy nim zastąpić posiłek. To zdrowe ciasto nie zawiera też grama cukru ani, zawierającej gluten, mąki pszennej. Czy można znaleźć bardziej przyjazny zdrowiu i odchudzaniu przysmak?

Jak zrobić proteinowe brownie od dietetyczki?

Pysznie czekoladowe i wilgotne, a jednocześnie niesamowicie sycące brownie robię niemal błyskawicznie. Po prostu łączę ciecierzycę z puszki z odrobiną płynu z metalowego naczynia, stopioną czekoladą, jajkiem i tłuszczem, a następnie wsypuję sypkie składniki i mieszam. Całość przekładam do formy, dekoruję orzechami i piekę. Prościej się chyba nie da.

Przepis: Proteinowe brownie od dietetyczki

Pysznie czekoladowe i wilgotne, a jednocześnie niesamowicie sycące brownie z ciecierzycą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 50 g gorzka czekolady 90%
  • 20 g kakao 16%
  • 50 g erytrytolu
  • 1 jajko
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na brownieCiecierzycę z puszki odcedź, zachowując całą zalewę. Strączek wrzuć do miski, wlej 2 łyżki płynu oraz olej rzepakowy. Wbij jajko i wsyp erytrytol. Zblenduj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz z masą w misce, a następnie wsyp przesiane przez sito kakao, skrobię ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i cynamon.
  2. Pieczenie zdrowego ciasta od dietetyczkiWlej masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Jak podać proteinowe brownie?

Deser ma być dietetyczny, więc dodatki nie są zalecane. Jeśli jednak zdrowe ciasto robicie tylko dla smaku, możecie pokusić się o udekorowanie go polewą czekoladową. Miłym urozmaiceniem będzie też przełożenie ciasta marmoladą lub dżemem.

Do brownie z ciecierzycą możesz też dodać orzechy. Przed pieczeniem wciśnij w masę orzechy laskowe lub włoskie, a zdrowe ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Wskazówki dotyczące wykonania zdrowego brownie

Jeśli wykluczasz z diety jajka, dodaj więcej aquafaby. 3 łyżki wody z puszki ciecierzycy zastąpią 1 duże jajko, którego używam w przepisie.

Chcąc urozmaicić smak deseru, możecie też zamienić kakao na karob. Ten obniżający cholesterol produkt dodaje się w takiej samej ilości. Używając go, odchudzimy jeszcze dodatkowo nasze proteinowe brownie — kalorii w mączce chleba świętojańskiego jest dwukrotnie mniej niż w kakao. Jego dostępność w sklepach stacjonarnych jest jednak znacznie mniejsza.

Czytaj też:
Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru robi furorę. Wybieram do niego też konkretny rodzaj mąki
Czytaj też:
Fit ciasto cytrynowe to hit. Może konkurować z babcinymi wypiekami, ale nie tuczy

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl