To danie Okrasy to hit! Zamiast nudnych placków ziemniaczanych zrób te wytrawne pączki

Dodano:
Pączki ziemniaczane Źródło: Freepik
Jeśli znudziły ci się już klasyczne obiady, to spróbuj zrobić danie z przepisu Karola Okrasy. Zobaczysz, że każdy będzie się zajadać i poprosi o dokładkę. Ta potrawa z pewnością będzie dla wszystkich zaskoczeniem. 

Bardzo popularnym daniem w Polsce są placki ziemniaczane. Nic dziwnego, ponieważ są cudownie sycące, a do tego przygotowanie takiej potrawy jest naprawdę proste i stosunkowo tanie. Czasami jednak warto nieco poeksperymentować i spróbować zrobić coś odrobinę trudniejszego, ale za to naprawdę wybitnego w smaku. Przepis na taką potrawę podał kulinarny autorytet Karol Okrasa.

Jak zrobić pączki ziemniaczane?

Choć pączki ziemniaczane od razu większość z nas kojarzą się z tym, że jednym ze składników tej potrawy są ziemniaki, to okazuje się, że wcale tak nie jest. Nazwa pochodzi od innego produktu, który dodaje się do tego dania, a mianowicie chodzi o mąkę ziemniaczaną. Karol Okrasa zaproponował przygotowanie szybkiego i niezwykle smacznego dania, czyli pączków wytrawnych z sosem pomidorowym. Taka potrawa będzie miłym urozmaiceniem w twoim codziennym menu.

Przepis: Pączki ziemniaczane

Ta potrawa skradnie serca wszystkich twoich bliskich, smakuje genialnie!

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

ciasto na pączki:

  • 500 g puree ziemniaczanego
  • jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

nadzienie grzybowo-serowe:

  • 400 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy

sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaPieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotkę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju, a następnie podsmażamy warzywa, aż zmiękną i nabiorą aromatu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do przestudzenia. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z serem gorgonzola.
  2. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego wałek, a następnie dzielimy na równe kawałki.
  3. Formowanie i pieczenie pączkówKażdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi, formując kształtne kulki. Gotowe pączki układamy w koszyku airfryera i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż będą apetycznie zarumienione.
  4. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy posiekany czosnek i liście świeżej bazylii, krótko podsmażamy, a następnie wlewamy pomidory z puszki. Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe pączki serwujemy z ciepłym sosem pomidorowym.

Inne popularne dania z ziemniaków

Z ziemniaków można przygotować wiele pysznych dań, nie zawsze trzeba stawiać akurat na placki ziemniaczane, które, choć smaczne, mogą stać się dość monotonnym obiadem, jeśli będziemy robić je zbyt często. Jedną z takich najpopularniejszych potraw z tego warzywa są frytki. I choć dla nikogo nie jest to zdziwieniem, bo niemal każdy z nas choć raz je jadł, to okazuje się, że tutaj sposób ich podania jest genialnym polem do eksperymentów – doskonale komponują się z ketchupem, majonezem, ale też sosem serowym. Dobrym pomysłem jest również posypanie ich po wierzchu startym serem. Ciekawym rozwiązaniem jest także podanie ich z szarpaną wieprzowiną. Można przygotować z nich też koreczki – na wykałaczkę należy najpierw nabić kilka frytek, później pomidorka koktajlowego, znowu frytki, a na koniec małego korniszona.

Z ziemniaków możemy zrobić też różnego rodzaju zapiekanki (koniecznie spróbuj przygotować zapiekankę ziemniaczaną z przepisu Ewy Wachowicz). Nie można też zapomnieć, że to warzywo jest głównym składnikiem kopytek czy klusek śląskich oraz oczywiście słynnej kartoflanki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...