Bardzo popularnym daniem w Polsce są placki ziemniaczane. Nic dziwnego, ponieważ są cudownie sycące, a do tego przygotowanie takiej potrawy jest naprawdę proste i stosunkowo tanie. Czasami jednak warto nieco poeksperymentować i spróbować zrobić coś odrobinę trudniejszego, ale za to naprawdę wybitnego w smaku. Przepis na taką potrawę podał kulinarny autorytet Karol Okrasa.
Jak zrobić pączki ziemniaczane?
Choć pączki ziemniaczane od razu większość z nas kojarzą się z tym, że jednym ze składników tej potrawy są ziemniaki, to okazuje się, że wcale tak nie jest. Nazwa pochodzi od innego produktu, który dodaje się do tego dania, a mianowicie chodzi o mąkę ziemniaczaną. Karol Okrasa zaproponował przygotowanie szybkiego i niezwykle smacznego dania, czyli pączków wytrawnych z sosem pomidorowym. Taka potrawa będzie miłym urozmaiceniem w twoim codziennym menu.
Przepis: Pączki ziemniaczane
Ta potrawa skradnie serca wszystkich twoich bliskich, smakuje genialnie!
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
ciasto na pączki:
- 500 g puree ziemniaczanego
- jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
nadzienie grzybowo-serowe:
- 400 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 50 g masła
- 100 g sera gorgonzola
- sól
- czarny pieprz
- olej rzepakowy
sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaPieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotkę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju, a następnie podsmażamy warzywa, aż zmiękną i nabiorą aromatu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do przestudzenia. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z serem gorgonzola.
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego wałek, a następnie dzielimy na równe kawałki.
- Formowanie i pieczenie pączkówKażdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi, formując kształtne kulki. Gotowe pączki układamy w koszyku airfryera i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż będą apetycznie zarumienione.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy posiekany czosnek i liście świeżej bazylii, krótko podsmażamy, a następnie wlewamy pomidory z puszki. Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe pączki serwujemy z ciepłym sosem pomidorowym.
Inne popularne dania z ziemniaków
Z ziemniaków można przygotować wiele pysznych dań, nie zawsze trzeba stawiać akurat na placki ziemniaczane, które, choć smaczne, mogą stać się dość monotonnym obiadem, jeśli będziemy robić je zbyt często. Jedną z takich najpopularniejszych potraw z tego warzywa są frytki. I choć dla nikogo nie jest to zdziwieniem, bo niemal każdy z nas choć raz je jadł, to okazuje się, że tutaj sposób ich podania jest genialnym polem do eksperymentów – doskonale komponują się z ketchupem, majonezem, ale też sosem serowym. Dobrym pomysłem jest również posypanie ich po wierzchu startym serem. Ciekawym rozwiązaniem jest także podanie ich z szarpaną wieprzowiną. Można przygotować z nich też koreczki – na wykałaczkę należy najpierw nabić kilka frytek, później pomidorka koktajlowego, znowu frytki, a na koniec małego korniszona.
Z ziemniaków możemy zrobić też różnego rodzaju zapiekanki (koniecznie spróbuj przygotować zapiekankę ziemniaczaną z przepisu Ewy Wachowicz). Nie można też zapomnieć, że to warzywo jest głównym składnikiem kopytek czy klusek śląskich oraz oczywiście słynnej kartoflanki.
Czytaj też:
Jesz zupki chińskie? Dietetyk zdradza prosty trik, którego nikt nie stosuje, a powinienCzytaj też:
To najlepsze parówki, jakie możesz kupić. Zawierają 100 procent mięsa i poleca je dietetyczka