To danie Okrasy to hit! Zamiast nudnych placków ziemniaczanych zrób te wytrawne pączki

To danie Okrasy to hit! Zamiast nudnych placków ziemniaczanych zrób te wytrawne pączki

Dodano: 
Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane Źródło: Freepik
Jeśli znudziły ci się już klasyczne obiady, to spróbuj zrobić danie z przepisu Karola Okrasy. Zobaczysz, że każdy będzie się zajadać i poprosi o dokładkę. Ta potrawa z pewnością będzie dla wszystkich zaskoczeniem. 

Bardzo popularnym daniem w Polsce są placki ziemniaczane. Nic dziwnego, ponieważ są cudownie sycące, a do tego przygotowanie takiej potrawy jest naprawdę proste i stosunkowo tanie. Czasami jednak warto nieco poeksperymentować i spróbować zrobić coś odrobinę trudniejszego, ale za to naprawdę wybitnego w smaku. Przepis na taką potrawę podał kulinarny autorytet Karol Okrasa.

Jak zrobić pączki ziemniaczane?

Choć pączki ziemniaczane od razu większość z nas kojarzą się z tym, że jednym ze składników tej potrawy są ziemniaki, to okazuje się, że wcale tak nie jest. Nazwa pochodzi od innego produktu, który dodaje się do tego dania, a mianowicie chodzi o mąkę ziemniaczaną. Karol Okrasa zaproponował przygotowanie szybkiego i niezwykle smacznego dania, czyli pączków wytrawnych z sosem pomidorowym. Taka potrawa będzie miłym urozmaiceniem w twoim codziennym menu.

Przepis: Pączki ziemniaczane

Ta potrawa skradnie serca wszystkich twoich bliskich, smakuje genialnie!

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

ciasto na pączki:

  • 500 g puree ziemniaczanego
  • jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

nadzienie grzybowo-serowe:

  • 400 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy

sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaPieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotkę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju, a następnie podsmażamy warzywa, aż zmiękną i nabiorą aromatu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do przestudzenia. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z serem gorgonzola.
  2. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego wałek, a następnie dzielimy na równe kawałki.
  3. Formowanie i pieczenie pączkówKażdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi, formując kształtne kulki. Gotowe pączki układamy w koszyku airfryera i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż będą apetycznie zarumienione.
  4. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy posiekany czosnek i liście świeżej bazylii, krótko podsmażamy, a następnie wlewamy pomidory z puszki. Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe pączki serwujemy z ciepłym sosem pomidorowym.

Inne popularne dania z ziemniaków

Z ziemniaków można przygotować wiele pysznych dań, nie zawsze trzeba stawiać akurat na placki ziemniaczane, które, choć smaczne, mogą stać się dość monotonnym obiadem, jeśli będziemy robić je zbyt często. Jedną z takich najpopularniejszych potraw z tego warzywa są frytki. I choć dla nikogo nie jest to zdziwieniem, bo niemal każdy z nas choć raz je jadł, to okazuje się, że tutaj sposób ich podania jest genialnym polem do eksperymentów – doskonale komponują się z ketchupem, majonezem, ale też sosem serowym. Dobrym pomysłem jest również posypanie ich po wierzchu startym serem. Ciekawym rozwiązaniem jest także podanie ich z szarpaną wieprzowiną. Można przygotować z nich też koreczki – na wykałaczkę należy najpierw nabić kilka frytek, później pomidorka koktajlowego, znowu frytki, a na koniec małego korniszona.

Z ziemniaków możemy zrobić też różnego rodzaju zapiekanki (koniecznie spróbuj przygotować zapiekankę ziemniaczaną z przepisu Ewy Wachowicz). Nie można też zapomnieć, że to warzywo jest głównym składnikiem kopytek czy klusek śląskich oraz oczywiście słynnej kartoflanki.

Czytaj też:
Jesz zupki chińskie? Dietetyk zdradza prosty trik, którego nikt nie stosuje, a powinien
Czytaj też:
To najlepsze parówki, jakie możesz kupić. Zawierają 100 procent mięsa i poleca je dietetyczka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl