Ziemniaki to idealne warzywo do kulinarnych eksperymentów. Można z nich przygotować zarówno proste i sycące dania na co dzień, jak i bardziej wykwintne potrawy na specjalne okazje. Od klasycznych placków ziemniaczanych po pyszne purée, które jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań – mięsa, ryb czy nawet warzyw. W zależności od pory roku możemy eksperymentować z różnymi odmianami ziemniaków i dodatkami. Latem doskonale smakują młode ziemniaki z koperkiem, a jesienią można przygotować sycące zapiekanki. Jeśli macie ochotę na właśnie taką ziemniaczaną zapiekankę – koniecznie skorzystajcie z przepisu Ewy Wachowicz.
Jak zrobić pyszną zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz? Przepis
Zapiekanka ziemniaczana z przepisu Ewy Wachowicz to idealne danie na obiad lub kolację. Ziemniaki w towarzystwie aromatycznych dodatków, takich jak czosnek i przyprawy, smakują naprawdę doskonale. Tę sycącą zapiekankę przygotujecie w zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyci całą rodzinę. Jest to idealny pomysł na mroźne dni, gdy potrzebujemy zjeść naprawdę „porządny” obiad. Taką zapiekankę możecie udekorować tymiankiem, ale dobrze sprawdzi się do tego też natka pietruszki czy inne zioła.
Przepis: Zapiekanka Ewy Wachowicz
Ta zapiekanka jest pyszna i naprawdę bardzo sycąca
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 7 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 150 ml śmietanki 36%
- 1½ łyżeczki pudru z suszonych grzybów
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soli
- świeży tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie czosnkuNajpierw obierzcie czosnek i pokrójcie w cienkie plasterki. Następnie rozsypcie na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarujcie je masłem).
- Przygotowanie ziemniakówObierzcie ziemniaki, a następnie poszatkujcie i ułóżcie „na zakładkę” w foremce z czosnkiem.
- Dodanie pozostałych produktówWbijcie jajko do miski i roztrzepcie, a następnie dodajcie śmietankę. Całość przyprawcie pudrem grzybowym, odrobiną gałki muszkatołowej i posólcie. Wszystko dobrze wymieszajcie i zalejcie taką masą ziemniaki.
- Pieczenie zapiekankiZapiekankę pieczcie przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Na koniec możecie udekorować ją świeżym tymiankiem.
Inne pomysły na zapiekanki z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i cebuli to zawsze dobry wybór. Dodajcie ulubione przyprawy, takie jak na przykład majeranek, oregano czy papryka, które sprawią, że danie stanie się niezwykle aromatyczne. Możecie przygotować też wersję wegetariańską. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami. Przygotujcie zapiekankę z cukinią, bakłażanem, papryką i serem feta lub postawcie na wersję z pieczarkami. Jeśli macie ochotę na nieco więcej kuchennych eksperymentów, to zróbcie zapiekankę z ziemniakami i skwarkami oraz camembertem – całość smakuje naprawdę doskonale. Ciekawym pomysłem jest też przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej z dorszem – ta wersja będzie idealna dla miłośników ryb. Świetnie smakuje także zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.
Czytaj też:
Niezawodny patent Darii Ładochy na doskonałe placki ziemniaczane. Tę potrawę robię już tylko takCzytaj też:
Nie wyrzucam już ziemniaków, które zostały mi z obiadu. W 15 minut robię z nich pyszne kluseczki