Znasz ten owoc z dzieciństwa? Polacy o nim zapomnieli, a to prawdziwa bomba antyoksydantów

Dodano:
Czarna porzeczka Źródło: Shutterstock
Wiele osób pamięta ten owoc z ogrodu swoich dziadków, jednak aktualnie jest on coraz mniej popularny. Zobacz, co jest taki polskim owocem, który zasługuje na duże uznanie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. 

Każdy z nas wie, że owoce są niezwykle zdrowe i należy dołożyć starań, by jak najczęściej gościły w naszym jadłospisie. Zazwyczaj jednak sięgamy po najpopularniejsze z nich, takie jak jabłka, pomarańcze czy banany, omijając inne cenne owoce. Jest to ogromna strata, ponieważ duża część z nich to owoce sezonowe. Dobrym przykładem są czarne porzeczki, po które niestety sięgamy coraz rzadziej.

Czarne porzeczki to skarbnica witamin

Czarne porzeczki to nasz polski superfoods, który ma cały ogrom właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim są one bogate w antyoksydanty. Zawierają wyjątkowo dużo witaminy C (nawet 3–4 razy więcej niż cytryny) oraz silnie działające antocyjany, które nadają im intensywną, ciemną barwę. Te związki neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniając procesy starzenia. Oprócz tego porzeczki zawierają także flawonoidy, kwasy fenolowe i witaminę E, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Regularne spożywanie tych owoców może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca, naczyń krwionośnych, a także kondycję całego naszego organizmu.

Dodatkowo dojrzałe owoce czarnej porzeczki zawierają około 300 mg potasu, który obniża ciśnienie krwi, ale też ma działanie diuretyczne (zapobiega blokowaniu wody w organizmie). Owoc ten poprawia też trawienie i działa rozkurczowo, dlatego osoby, które borykają się z bólami brzucha, powinny włączyć czarne porzeczki do swojej diety.

Co można przygotować z czarnych porzeczek?

Z tych owoców można przygotować wiele przetworów, takich jak dżem z czarnej porzeczki, konfitury, soki czy syropy – idealne do herbaty lub jako dodatek do naleśników. Świetnie sprawdzają się również w domowych nalewkach. Można z nich ugotować też aromatyczny sos, który doskonale komponuje się z mięsem, na przykład pieczoną kaczką. Zblendowane porzeczki można też wykorzystać jako bazę do zdrowych koktajli lub domowych galaretek. Czarne porzeczki świetnie nadają się też oczywiście do wypieków, jako dodatek do tart czy drożdżówek, gdzie ich kwaskowatość lekko przełamuje słodycz deseru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...