Robię je, gdy mam ochotę na coś ciepłego i słodkiego. Placuszki Bosackiej pachną obłędnie
Różnego rodzaju placuszki są uniwersalną i pyszną propozycją na każdą porę dnia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację, ale będą też pyszną przekąską. Śmiało możesz je podać także jako deser. Można zaserwować je ze świeżymi owocami, czekoladą, nutellą, miodem lub syropem klonowym. Gdy są jeszcze ciepłe, będą cudownie smakować z gałką lodów.
Przepis na placki śliwkowo-piernikowe
Jesienią, gdy trwa sezon na śliwki, warto wykorzystać właśnie te owoce do przygotowania pysznych placuszków. Katarzyna Bosacka opublikowała na swoim Instagramie przepis na placuszki śliwkowo-piernikowe na maślance. Idealnie łączą smak owoców z korzennymi nutami piernika. Ich przyrządzenie jest naprawdę bardzo łatwe i dość szybkie. Możesz zrobić też pyszne ciasto ze śliwkami, do którego nie potrzebujesz nawet miksera.
Przepis: Placuszki śliwkowo-piernikowe
Te placuszki to hit w moim domu. Też je koniecznie zrób.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 jajko
- pół opakowania maślanki
- 4 czubate łyżki mąki żytniej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około 3 łyżeczek przyprawy do piernika
- 10 pokrojonych śliwek
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówWymieszaj jajko i maślankę, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i śliwki pokrojone w drobną kostkę.
- Smażenie plackówRozgrzej olej rzepakowy i nakładaj masę łyżką. Placki smaż z obu stron do momentu, aż się zarumienią.
Dlaczego warto jeść maślankę?
Jednym z podstawowych składników tych placków jest maślanka. Jej lekko kwaskowaty smak doskonale balansuje słodycz śliwek i aromat piernikowych przypraw. Nie tylko sprawia, że są cudownie lekkie, ale też nadaje im wielu walorów odżywczych. Jest to fermentowany napój mleczny, a więc zawiera żywe kultury bakterii. Wspiera to zdrowie mikroflory jelitowej, co przekłada się z kolei na lepsze trawienie, a także na wsparcie odporności. Dodatkowo jest to produkt lekkostrawny, a więc może znaleźć się w diecie większości z nas. Jest również źródłem wapnia i fosforu, które są kluczowe dla zdrowia kości i zębów. Zawiera także witaminy z grupy B, ważne dla naszego układu nerwowego. Maślanka jest też niskokaloryczna, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.
Maślankę, poza dodaniem jej do placuszków, możesz wykorzystać też na wiele innych sposobów. Świetnie sprawdzi się „solo” jako orzeźwiający napój, ale możesz dodawać ją także do smoothie i koktajli. Jest także odpowiednia do różnych wypieków, ale również do zup czy marynat.