Upiekłam je raz i już nie wróciłam do innych. Najprostsze pierniczki, które miękną z każdym dniem

Dodano:
Pierniczki Źródło: Vimed / freepik/ autor: azerbaijan_stockers
Święta już niedługo, a więc dobrze już teraz rozpocząć przygotowania. Jeśli chcesz zachwycić rodzinę i przyjaciół, to koniecznie upiecz pierniczki z tego przepisu. Każdy będzie się zajadał.

Pierniczki to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków, które od razu przywodzą nam na myśl święta Bożego Narodzenia. Ich korzenny zapach wprowadza do całego domu bardzo wyjątkową atmosferę, która kojarzy się z przygotowaniami do świąt. Ich pieczenie to często rodzinna tradycja, a ozdabianie tych ciasteczek kolorowym lukrem i posypkami jest ulubionym zajęciem najmłodszych.

Przepis na najprostsze pierniczki

Przyrządzanie pierniczków zawsze kojarzyło mi się jednak z dość skomplikowaną czynnością. Moja koleżanka podzieliła się ze mną jednak przepisem, dzięki któremu przygotowanie tych wypieków jest naprawdę niezwykle proste.

Przepis: Proste pierniczki

To najprostszy przepis z jakiego korzystałam, musisz wypróbować!

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
248 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki kakao (opcjonalnie)
  • 1 torebka przyprawy do piernika (ok. 20 g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • dodatkowe jajko do posmarowania
  • ok. 4 łyżki ciepłego mleka

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówPrzesiej mąkę do miski lub na blat. Dodaj gorący, rozpuszczony miód i wymieszaj go z mąką, najlepiej siekając całość nożem. Dosyp cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Następnie dodaj masło oraz jedno jajko. Wlej 1–2 łyżki mleka i zacznij łączyć składniki. Dodawaj kolejne porcje mleka tylko wtedy, gdy ciasto jest zbyt suche, ma być miękkie i elastyczne.
  2. Wyrabianie ciastaWyrabiaj ciasto rękami około 10 minut, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj je na grubość około 5 mm na lekko oprószonym mąką blacie. Wytnij pierniczki foremkami i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy, bo odrobinę urosną. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem.
  3. Pieczenie pierniczkówPiecz w temperaturze 180°C (góra–dół) przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki mogą wydawać się miękkie — po ostygnięciu stwardnieją.

Pamiętaj, żeby użyć dobrej przyprawy do pierników, najlepiej z dużą ilością cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu. Ciasto na pierniki możesz zagnieść z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce. Ważne jest to, by pierniczki zawsze piec tylko do lekkiego zrumienienia.

Jak zrobić pyszne pierniczki? Wskazówki

Naturalne jest, że pierniczki twardnieją po upieczeniu, dlatego warto przygotować je odpowiednio wcześnie. W trakcie leżakowania w puszce lub w pojemniku dojrzewają i miękną. Ten czas jest też niezbędny, by przyprawy uwolniły swój pełny aromat, a smaki się przegryzły. Dekorować możesz je jednak w dowolnym momencie. Jest to przecież jedna z najprzyjemniejszych czynności. Możesz do tego użyć kolorowego lukru i specjalnych posypek, które dostaniesz w wielu supermarketach.

Ważna jest też jakość składników. Przede wszystkim staraj się użyć dobrej jakości miodu (np. lipowego), ponieważ to on odpowiada za charakterystyczną teksturę tych ciasteczek i ich smak. Żeby szybciej zmiękczyć pierniczki, możesz użyć kilku sprytnych sposobów. Jednym z nich jest włożenie do pudełka kilku kostek brązowego cukru. Dzięki zawartości melasy, będzie on oddawał wilgoć pierniczkom. Kolejny patent włożenie tam kromki chleba. Ma wysoką wilgotność i również odda ją pierniczkom, dzięki czemu szybciej zmiękną. Podobne działanie mają pianki marshmallow. Jeśli nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia bez piernika sprawdź przepis na niezwykle aromatyczny piernik.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...