Gdy mam ochotę na coś słodkiego, robię to szybkie ciasto. Idealnie wilgotne i rozpływa się w ustach

Dodano:
Ciasto bananowe Źródło: Shutterstock / George Dolgikh
Jeśli szukasz szybkiego sposobu na domowy deser, to koniecznie przygotuj to ciasto. Smakuje naprawdę wybitnie, a do tego jego przyrządzenie jest banalnie proste.

Domowe wypieki mają w sobie coś wyjątkowego. Nie tylko wspaniale smakują i pachną, ale też sprawiają, że w domu tworzy się niepowtarzalna i ciepła atmosfera. Świeżo upieczony chleb, kruche ciasteczka czy puszysta drożdżówka zawsze wywołują uśmiech na twarzach domowników. Wiele z nich jest jednak dość pracochłonnych, przez co rezygnujemy z ich przygotowywania.

Przepis na proste ciasto bananowe

Ja jednak w sytuacjach, gdy chcę coś upiec, ale nie mam zbyt wiele czasu, stawiam na pyszne ciasto bananowe z kawałeczkami czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach, a jego zrobienie jest naprawdę bardzo proste, dzięki czemu poradzą sobie z tym nawet debiutanci.

Przepis: Ciasto bananowe

To ciasto bananowe jest moim ulubionym, dosłownie rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 2 jajka
  • 3–4 bardzo dojrzałe banany

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce banany rozgnieć widelcem na gładkie purée. Dodaj jajka, roztopione masło, śmietanę (lub jogurt) i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do mokrych składników wsyp mieszankę suchych składników. Wymieszaj delikatnie widelcem, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Pieczenie ciastaPiekarnik nagrzej do 180 °C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Piecz około 50 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”. Po wyjęciu odstaw w formie na 10–15 minut, a potem przełóż na kratkę do całkowitego przestudzenia.

Pamiętaj, że banany muszą być mocno dojrzałe. Wtedy ciasto będzie wilgotne i cudownie smaczne. Dojrzałe banany są słodsze, łatwiej się rozgniatają, a ciasto będzie miało pełniejszy aromat i odpowiednią słodycz. Składniki „mokre” powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli chcesz nieco bardziej urozmaicić smak i teksturę, możesz dodać kawałki czekolady, orzechy lub suszone owoce.

Jakie jeszcze desery można przygotować z bananów?

Poza ciastem bananowym z tego owocu można przygotować wiele pysznych deserów. Zrobisz z nich między innymi bananowe placuszki. Wystarczy rozgnieść banana i wymieszać z jajkiem oraz odrobiną mąki. Popularnym deserem jest też bananowy pudding lub szybkie lody z mrożonych bananów, które po zblendowaniu mają konsystencję kremowych lodów. Banan świetnie nadaje się również do ciasteczek owsianych. Ciekawym pomysłem jest upieczenie smakowitych muffinek bananowych.

Dlaczego warto jeść banany?

W przypadku bananów w stosunkowo niewielkiej objętości zawarta jest duża dawka energii. Dostarczają one organizmowi błonnika pokarmowego, który sprawia, że czujemy się dłużej syci, ale też świetnie działa na nasze jelita. To również źródło magnezu i potasu. Te owoce świetnie działają więc na układ pokarmowy czy ciśnienie tętnicze, dlatego dobrze, by zagościły w naszej diecie na stałe. Ich spożywanie wspomaga też rozwój przyjaznej mikroflory jelitowej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...