Korzyści zdrowotne jabłek. Czy jedno dziennie faktycznie uchroni przed lekarzem?
Chociaż badania pokazują, że spożywanie większej ilości jabłek może w rzeczywistości nie wiązać się z mniejszą liczbą wizyt u lekarza, dodanie tego owocu do diety może poprawić kilka aspektów zdrowia. Jabłka są pełne ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Składniki odżywcze w jabłku:
- Kalorie: 95
- Węglowodany: 25 gramów
- Błonnik: 4,5 grama
- Witamina C: 9% dziennej wartości (DV)
- Miedź: 5% DV
- Potas: 4% DV
- Witamina K: 3% DV
Korzyści zdrowotne jabłek
Badania pokazują, że jedzenie większej ilości jabłek może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób przewlekłych, w tym chorób serca. Może to być spowodowane obecnością flawonoidów występujących w jabłkach, które są związkami, które, jak wykazano, zmniejszają stan zapalny i chronią zdrowie serca. Jabłka są również wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, z czego oba są czynnikami ryzyka chorób serca.
Jabłka zawierają też kilka związków, które mogą pomóc w zapobieganiu powstawaniu raka, w tym przeciwutleniacze i flawonoidy. W szczególności witamina C działa jako przeciwutleniacz, neutralizując szkodliwe związki zwane wolnymi rodnikami i chroniąc przed chorobami. Oprócz jabłek wiele innych owoców i warzyw zapewnia podobny zestaw składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Aby uzyskać najlepsze wyniki, spożywaj różnorodne owoce i warzywa w ramach pełnowartościowej diety.