Korzyści zdrowotne jabłek. Czy jedno dziennie faktycznie uchroni przed lekarzem?

Korzyści zdrowotne jabłek. Czy jedno dziennie faktycznie uchroni przed lekarzem?

Dodano: 
Jabłka, zdj. ilustracyjne
Jabłka, zdj. ilustracyjneŹródło:Pexels / Pixabay
Prawdopodobnie znasz popularne angielskie wyrażenie: „An apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Ile jest w nim prawdy, wyjaśniają badania naukowe.

Chociaż badania pokazują, że spożywanie większej ilości jabłek może w rzeczywistości nie wiązać się z mniejszą liczbą wizyt u lekarza, dodanie tego owocu do diety może poprawić kilka aspektów zdrowia. Jabłka są pełne ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Składniki odżywcze w jabłku:

  • Kalorie: 95
  • Węglowodany: 25 gramów
  • Błonnik: 4,5 grama
  • Witamina C: 9% dziennej wartości (DV)
  • Miedź: 5% DV
  • Potas: 4% DV
  • Witamina K: 3% DV

Korzyści zdrowotne jabłek

Badania pokazują, że jedzenie większej ilości jabłek może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób przewlekłych, w tym chorób serca. Może to być spowodowane obecnością flawonoidów występujących w jabłkach, które są związkami, które, jak wykazano, zmniejszają stan zapalny i chronią zdrowie serca. Jabłka są również wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, z czego oba są czynnikami ryzyka chorób serca.

Jabłka zawierają też kilka związków, które mogą pomóc w zapobieganiu powstawaniu raka, w tym przeciwutleniacze i flawonoidy. W szczególności witamina C działa jako przeciwutleniacz, neutralizując szkodliwe związki zwane wolnymi rodnikami i chroniąc przed chorobami. Oprócz jabłek wiele innych owoców i warzyw zapewnia podobny zestaw składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Aby uzyskać najlepsze wyniki, spożywaj różnorodne owoce i warzywa w ramach pełnowartościowej diety.

Czytaj też:
Jaką żywność jedzą wyznawcy Buddy? Wady i zalety diety buddyjskiej