Dziś Dzień Bigosu! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę
Dziś Dzień Bigosu! Kapusta przez większość z nas uważana jest za ciężkostrawną, ale nic bardziej mylnego. Kapusta kiszonaświetnie sprawdzi się podczas odchudzania. 100g to zaledwie 16 kcal. Powinny jej jednak unikać osoby o wrażliwych żołądkach. Sprawdź za co możesz pokochać kapustę. Obejrzyj materiał wideo:
Kiszona kapusta – skład
Kiszona kapusta jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. W jednej porcji (około 140 g) kapusty kiszonej znajdziemy:
Kalorie | 27 |
Tłuszcz | 0 |
Węglowodany | 7 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
Białko | 1 g |
Sód | 39% dziennego zapotrzebowania |
Witamina C | 35% dziennego zapotrzebowania |
Witamina K | 23% dziennego zapotrzebowania |
Żelazo | 12% dziennego zapotrzebowania |
Mangan | 11% dziennego zapotrzebowania |
Witamina B6 | 9% dziennego zapotrzebowania |
Kwas foliowy | 9% dziennego zapotrzebowania |
Potas | 7% dziennego zapotrzebowania |
Miedź | 7% dziennego zapotrzebowania |
Probiotyki, które znajdziemy w kiszonej kapuście, to bakterie, które zapewniają ogromne korzyści zdrowotne. Pomagają również w przyswajaniu pokarmów, co zwiększa zdolność jelit do wchłaniania zawartych w nich witamin i minerałów. To sprawia, że kapusta kiszona jest bardziej pożywna i ma większe właściwości prozdrowotne niż surowa kapusta czy surówka z białej kapusty. Jednak w przeciwieństwie do zwykłej, świeżej kapusty kiszona kapusta może zawierać dużo sodu. Powinny o tym pamiętać osoby, które muszą ograniczać spożycie sodu (np. nadciśnieniowcy).
Kiszona kapusta – właściwości prozdrowotne
Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które są pożytecznymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Probiotyki, takie jak te w kiszonej kapuście, mogą pomóc w poprawie równowagi bakteryjnej w jelitach po antybiotykoterapii.
-
Badania pokazują również, że probiotyki pomagają zmniejszyć gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i objawy związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
-
Kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, witaminę C i żelazo, a więc w składniki, które przyczyniają się do silniejszego układu odpornościowego.
-
Regularne spożywanie kiszonej kapusty może pomóc w zrzuceniu wagi i jej kontrolowaniu. Głównie dzięki niewielkiej ilości kalorii, zawartości błonnika i dobrych bakterii.
-
Sfermentowane, bogate w probiotyki pokarmy, takie jak kiszona kapusta, przyczyniają się do tworzenia zdrowej flory jelitowej, co jak pokazują badania może pomóc w zmniejszeniu stresu i utrzymaniu zdrowia mózgu.
-
Kiszona kapusta zawiera korzystne związki roślinne, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
- Zawartość błonnika, probiotyków i witaminy K2 w kiszonej kapuście może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, niewielkiej poprawy ciśnienia krwi i ogólnie niższego ryzyka chorób serca. Dodatkowo witamina K2 chroni przed osteoporozą, wzmacniając kości.