W tych rybach wykryto zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że firma THAI UNION POLAND Sp. z o.o. (84-250 Gniewino, Strzebielinko 22) wycofuje niektóre wyroby rybne ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
GIS wycofuje kilkanaście serii wyrobów rybnych
Chodzi o takie produkty jak:
- Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
- Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar Z06
- Filety śledziowe w sosie pomidorowym z papryką 170g King Oscar K16
- Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16
- Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K16
- Filety śledziowe w sosie pomidorowym 170 g MK K16
- Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
- Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
- Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar Z06
- Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
- Śledź w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
Szczegółowe informacje na temat numerów partii i daty ważności wycofywanych wyrobów rybnych zamieszczono na stronie gov.pl.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by nie spożywać powyższych produktów ze względu na to, że tlenek etylenu jest uznawany za substancję szkodliwą dla zdrowia.