Błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Zrobisz je w 7 minut!

Dodano:
Ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Czy można zrobić pyszne ciasto czekoladowe w 7 minut? Tak! Wystarczy, że masz w domu mikrofalówkę i podstawowe składniki. Ciasto w kubeczku można jeść także na ciepło.

Jeśli nigdy nie próbowałeś zrobić ciasta w mikrofalówce, to koniecznie nadrób zaległości. To najszybsze ciasto świata, które smakuje naprawdę bardzo dobrze. Co więcej – możesz modyfikować przepis według własnej fantazji.

Jak zrobić ciasto czekoladowe w mikrofali?

To dziecinnie proste: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć kubek do mikrofalówki na ok. 2-2,5 minuty. To wszystko! WAŻNE: Ciasto z mikrofalówki błyskawicznie wyrasta (powinno podwoić swoją objętość), potrafi na moment "wyjść" poza brzegi kubka. Lepiej wziąć kubek większy, niż za mały.

Podstawowy przepis możesz modyfikować. Jak? Podajemy kilka propozycji:

  • zamiast mleka lub części mleka dodaj do ciasta sok pomarańczowy,
  • dodaj do ciasta pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej,
  • włóż do wymieszanego już ciasta cukierek toffi, kawałek czekolady lub łyżeczkę konfitury.

Jak podawać czekoladowe ciasto w kubku?

Błyskawiczne ciasto czekoladowe to doskonała opcja na niespodziewanych gości. Jak podać takie ciasto? Oczywiście w kubeczkach. Ciasto czekoladowe z mikrofali świetnie smakuje na gorąco, można wtedy je podać z gałką lodów i świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami). Jeśli chcesz podać ciasto w kubku z lodami, koniecznie piecz je w większym naczyniu (kubek ok. 400 ml).

Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypkami, lukrem, bitą śmietaną, ale też postawić na wersję minimalistyczną i po prostu posypać je cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych gotowe już ciasto można nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu (łyżka kawy i łyżka alkoholu, np. koniaku lub rumu).

Przepis: Ciasto czekoladowe z mikrofalówki

Błyskawiczne ciasto w kubku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: polewa czekoladowa, orzechy lub posypki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoWszystkie składniki wymieszaj i przełóż do kubka (o pojemności nie mniejszej, niż 330 ml).
  2. Włóż ciasto do mikrofaliKubek włóż do mikrofalówki. Ustaw na maksymalną moc (ok. 800 W) i piecz ok. 2 minut. Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...