Jeśli nigdy nie próbowałeś zrobić ciasta w mikrofalówce, to koniecznie nadrób zaległości. To najszybsze ciasto świata, które smakuje naprawdę bardzo dobrze. Co więcej – możesz modyfikować przepis według własnej fantazji.
Jak zrobić ciasto czekoladowe w mikrofali?
To dziecinnie proste: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć kubek do mikrofalówki na ok. 2-2,5 minuty. To wszystko! WAŻNE: Ciasto z mikrofalówki błyskawicznie wyrasta (powinno podwoić swoją objętość), potrafi na moment "wyjść" poza brzegi kubka. Lepiej wziąć kubek większy, niż za mały.
Podstawowy przepis możesz modyfikować. Jak? Podajemy kilka propozycji:
- zamiast mleka lub części mleka dodaj do ciasta sok pomarańczowy,
- dodaj do ciasta pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej,
- włóż do wymieszanego już ciasta cukierek toffi, kawałek czekolady lub łyżeczkę konfitury.
Jak podawać czekoladowe ciasto w kubku?
Błyskawiczne ciasto czekoladowe to doskonała opcja na niespodziewanych gości. Jak podać takie ciasto? Oczywiście w kubeczkach. Ciasto czekoladowe z mikrofali świetnie smakuje na gorąco, można wtedy je podać z gałką lodów i świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami). Jeśli chcesz podać ciasto w kubku z lodami, koniecznie piecz je w większym naczyniu (kubek ok. 400 ml).
Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypkami, lukrem, bitą śmietaną, ale też postawić na wersję minimalistyczną i po prostu posypać je cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych gotowe już ciasto można nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu (łyżka kawy i łyżka alkoholu, np. koniaku lub rumu).
Przepis: Ciasto czekoladowe z mikrofalówki
Błyskawiczne ciasto w kubku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: polewa czekoladowa, orzechy lub posypki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciastoWszystkie składniki wymieszaj i przełóż do kubka (o pojemności nie mniejszej, niż 330 ml).
- Włóż ciasto do mikrofaliKubek włóż do mikrofalówki. Ustaw na maksymalną moc (ok. 800 W) i piecz ok. 2 minut. Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania.
Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hitCzytaj też:
Najlepsze ciasto czekoladowe. Przepis, w którym się zakochasz