Owsianka do picia, czyli śniadanie gotowe w 5 minut. Krótka lista składników
Owsianka to doskonały sposób na szybkie śniadanie. Można ją przygotować w wielu wersjach – od tej najbardziej klasycznej na mleku lub wodzie z dodatkiem ulubionych owoców, przez zrobienie mniej tradycyjnej formy tego dania, na przykład owsianki z kaszą jaglaną. Możecie też przygotować „złotą owsiankę” z dodatkiem kurkumy – jest to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie mocy. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzi się z kolei owsianka do picia.
Owsianka do picia – czym jest?
Owsianka do picia to świetny patent na śniadanie dla tych, którzy w lecie nie przepadają za tym posiłkiem w ciepłej formie. Taka owsianka do picia jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo świetnie nasyci i doda energii na cały dzień. To zdrowe śniadanie zdążycie zrobić dosłownie kilka minut przed wyjściem do pracy lub szkoły. Co więcej – możecie zabrać je ze sobą na wynos i wypić po drodze. A do tego bardzo przyjemnie orzeźwia w upalne dni.
Jak zrobić taką owsiankę pitną?
Dzięki pitnej owsiance możecie zapomnieć o staniu przy garnku w kuchni i żmudnym mieszaniu tej potrawy. Jest to czynność zniechęcająca niektóre osoby do przygotowania tego dania. Śmiało możecie jednak z niej zrezygnować, a owsiankę zrobić dosłownie w ciągu kilku chwil i to bez podgrzewania. Dodatkowo lista potrzebnych składników też jest niezwykle krótka. Wystarczy, że połączycie ze sobą 3 podstawowe produkty oraz ulubione dodatki. Żeby powstał zdrowy i niezwykle smaczny śniadaniowy koktajl musicie jedynie zblendować płatki owsiane, łyżkę siemienia lnianego oraz kefir lub jogurt. Żeby całość wyszła jeszcze smaczniejsza – warto dodać swoje ulubione owoce. Do tej wersji owsianki najlepiej jest wybrać płatki owsiane górskie lub błyskawiczne, ponieważ szybko zmiękną i będziecie mogli niemal od razu delektować się smakiem tej pitnej owsianki.
Zróbcie owsiankę idealną na upały
Przepis: Owsianka do picia
Taką owsiankę zrobicie dosłownie w ciągu kilku minut. To idealne śniadanie „na ostatnią chwilę”.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 80 g płatków owsianych,
- 1 banan,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania
- Namoczcie płatki owsiane i siemię lnianePłatki owsiane i siemię lniane jeszcze przed wrzuceniem do blendera możecie namoczyć w niewielkiej ilości wody (nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby użyć ich „na sucho ”).
- Pokrójcie owocePokrójcie banana na mniejsze kawałeczki. Jeśli macie ochotę, możecie również dodać inne owoce, na przykład maliny lub truskawki.
- Zblendujcie całośćWsypcie do blendera płatki owsiane oraz siemię lniane. Dodajcie pokrojonego banana (i ewentualnie inne owoce). Następnie wlejcie jogurt i zmiksujcie całość. Jeśli napój będzie zbyt gęsty – dodajcie odrobinę wody.
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Płatki owsiane są bogate w wartościowe składniki. Jest to między innymi świetne źródło błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych, takich jak:
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
-
cynk.
Jedzenie płatków owsianych niesie za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia, między innymi wspomaga funkcjonowanie jelit (ze względu na dużą ilość zawartego w nich błonnika). Ich spożywanie korzystnie wpływa też na gospodarkę lipidową i węglowodanową.
Jak jeszcze można wykorzystać płatki owsiane?
Wcale nie musicie ograniczać się do przygotowywania owsianki w tradycyjnej formie. Jeśli też nie macie ochoty na tę do picia, wykorzystajcie płatki owsiane w inny sposób. Możecie na przykład przygotować placki z płatkami owsianymi – racuchy, pankejki, placuszki bananowe. Ciekawym pomysłem jest również granola z płatkami owsianymi, którą wystarczy zalać mlekiem lub jogurtem. Idealnie sprawdzi się też jako przekąska w ciągu dnia. Doskonałym dodatkiem do porannej kawy będą z kolei ciasteczka owsiane.