Masz stan przedcukrzycowy? Zastosuj te patenty, aby nie rozwinął się w cukrzycę

Dodano:
Jedzenie waty cukrowej Źródło: Unsplash
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków żywieniowych, możesz go cofnąć.

Stan przedcukrzycowy łatwo przeoczyć. Nie daje charakterystycznych objawów, które mogłyby zaniepokoić pacjenta, w związku z tym większość osób żyje w nieświadomości choroby. Zwykle dopiero po diagnozie okazuje się, że organizm wysyłał sygnały w postaci senności, nadmiernego przemęczenia i braku koncentracji (głównie po zjedzeniu posiłku), pogorszenia wzroku, częstych infekcji, zwiększonego apetytu i ciągłego uczucia pragnienia.

Jak rozpoznać stan przedcukrzycowy?

Aby zdiagnozować stan przedcukrzycowy, konieczne jest oznaczenie stężenia glukozy we krwi. W związku z tym, że cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną, specjaliści apelują, aby najlepiej raz w roku wykonywać rutynowe badania krwi – pozwoli to sprawdzić, w jaki sposób nasz organizm radzi sobie z przetwarzaniem węglowodanów. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi, stan przedcukrzycowy można zdiagnozować, jeżeli wynik badań krwi na czczo wskazuje na poziom glukozy w granicach 100-125 mg/dl, zaś po dwóch godzinach od obciążenia, poziom glukozy utrzymuje się w przedziale 140-199 mg/dl. Jeżeli poziomy te są wyższe, diagnozuje się cukrzycę typu 2.

Na wystąpienie stanu przedcukrzycowego szczególnie narażone są osoby, których bliscy chorują na cukrzycę. W grupie ryzyka znajdują się pacjenci z chorobami układu krążenia oraz kobiety, które miały cukrzycę ciążową i te cierpiące na zespół policystycznych jajników. Stan cukrzycowy to prawdziwa plaga wśród osób mało aktywnych fizycznie, które mają nadwagę lub zmagają się z otyłością.

Jaka dieta jest najskuteczniejsza w stanie przedcukrzycowym?

Lekarze biją na alarm, aby nie lekceważyć stanu przedcukrzycowego. Jeśli odpowiednio wcześnie zareagujemy, zmienimy nawyki żywieniowe i zaczniemy się więcej ruszać, jest duża szansa, że nie rozwinie się u nas cukrzyca. Potwierdzeniem tego są wyniki badania Diabetes Prevention Programme, w którym wzięło udział ponad 500 osób zmagających się ze stanem przedcukrzycowym. Obserwacja wykazała, że u pacjentów, którzy zmienili dietę i wprowadzili do swojego życia aktywność fizyczną, po 3 latach liczba przypadków cukrzycy zmniejszyła się o 58 procent w stosunku do osób, które nie dokonały takich modyfikacji.

Inne badania, przeprowadzone przez naukowców z Tulane University w Nowym Orleanie wykazały, że na pacjentów ze stanem przedcukrzycowym najlepiej działa dieta niskowęglowodanowa (polegająca na ograniczeniu spożycia węglowodanów). To ważne badanie – z szacunkowych Centers for Disease Control and Prevention danych wynika, że około 96 milionów Amerykanów ma stan przedcukrzycowy, a ponad 80 procent z nich nie zdaje sobie z tego sprawy.

W zaleceniach dla osób w stanie przedcukrzycowym mowa jest o regularnym spożywaniu pięciu posiłków dziennie. Ich postawę powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym. W diecie nie może zabraknąć kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego i składników o właściwościach antyoksydacyjnych. Ostatni posiłek należy zjeść co najmniej trzy godziny przed snem, aby późna kolacja nie spowodowała wyrzutu insuliny.

Jakich produktów należy unikać w stanie przedcukrzycowym?

Podstawowa zasada mówi o tym, aby unikać węglowodanów prostych, których spożycie powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Trzeba je zastąpić węglowodanami złożonymi.

Produkty, których należy unikać:

  • produkty wysoko przetworzone,
  • słodycze (np. batoniki, wata cukrowa, żelki, ciastka)
  • słodzone napoje,
  • chipsy,
  • owoce o wysokim indeksie glikemicznym (np. winogrona, dojrzałe banany),
  • jasne pieczywo,
  • biały ryż,
  • makarony,
  • słodzone płatki zbożowe,
  • alkohol.

Jakie produkty wprowadzić do diety?

  • produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, komosa ryżowa),
  • warzywa o niskiej zawartości węglowodanów (szparagi, ogórki, paprykę, brokuły, pomidory, szparagi),
  • owoce o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym (np. owoce jagodowe, jabłka, pomarańcze, porzeczki, kiwi),
  • chude mięso z indyka,
  • produkty zawierające białko (ryby np. dorsz, krab, krewetki, jaja, tofu),
  • rośliny strączkowe i orzechy (ciecierzyca, fasola, soczewica, orzechy nerkowca, orzechy włoskie).

Nie można zapominać o ruchu – regularna aktywność fizyczna pomaga obniżyć poziom glukozy. Sprawdzają się takie sporty jak jazda na rowerze czy pływanie. Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę ze sportem, polecane są spacery.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...