Węglowodany (cukry proste i złożone) to jedne z podstawowych składników odżywczych. Dostarczają one energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uważa się, że w zdrowej diecie powinny one stanowić 50-60% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jak ograniczenie spożywania węglowodanów wpływa na stan zdrowia oraz samopoczucie?
Czy węglowodany są zdrowe?
Diety niskowęglowodanowe od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością, gdyż zapewniają szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Niestety nie zawsze szybkie odchudzanie wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia.
Węglowodany postrzegane są za przyczynę nadwagi i otyłości, ich nadmierne spożycie, zwłaszcza w produktach nadmiernie przetworzonych, oraz brak aktywności fizycznej to prosta droga to problemów z utrzymaniem właściwej masy ciała. Warto jednak podkreślić, że nie wszystkie węglowodany są „złe”. W spożywanych przez nas produktach znajdziemy także „dobre” węglowodany złożone. Występują one przede wszystkim w produktach zbożowych z pełnego przemiału, grubych kaszach, naturalnym ryżu, płatkach owsianych i żytnich, otrębach, a także w grochu, fasoli i innych roślinach strączkowych.
Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych ról. Odpowiedzialne są m.in. za regulowanie uczucia głodu i sytości oraz dbają o odpowiednie funkcjonowanie naszych jelit. Radykalne ograniczenie spożywania węglowodanów może doprowadzić np. do niebezpiecznego stanu kwasicy ketonowej, problemów trawiennych, spowolnienia metabolizmu oraz ogólnego spadku formy objawiającego się, m.in. zmęczeniem, rozkojarzeniem, problemami z pamięcią i koncentracją, a także wypadaniem włosów i łamliwością paznokci.
Czytaj też:
Celebryckie diety, których lepiej się wystrzegać
Popularne diety niskowęglowodanowe
Dietetycy od pewnego czasu przestrzegają przed pułapką wielu popularnych diet. Na cenzurowanym znalazły się także diety ograniczające spożycie węglowodanów, czyli, m.in.:
-
dieta paleo,
-
dieta Atkinsa,
-
dieta ketogeniczna,
-
dieta Kwaśniewskiego,
-
dieta Dukana.
Czytaj też:
Jak schudnąć bez diety? 15 wskazówek dla kobiet
Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
W 2018 roku na kongresie European Society of Cardiology zaprezentowano wyniki badań, które jasno wskazują, że długotrwałe ograniczenie spożycia węglowodanów może być niebezpieczne dla zdrowia. Brak odpowiedniej ilości węglowodanów w diecie i zastąpienie ich zwiększoną podażą tłuszczu pochodzenia zwierzęcego oraz białkiem może sprzyjać rozwojowi chorób serca, nowotworom jelita grubego, a także osteoporozie, zaburzeniom flory bakteryjnej jelit i zaburzeniom metabolicznym. Co więcej, diety ograniczające spożycie węglowodanów mogą sprzyjać miażdżycy, powodować wzrost poziomu cholesterolu oraz niekorzystnie oddziaływać na nerki i układ nerwowy.
Skutki uboczne diety niskowęglowodanowej
Stosowanie diet ograniczających spożycie węglowodanów, może w znacznym stopniu odbić się nie tylko na ogólnym stanie naszego zdrowia, ale także sprzyjać efektowi jo-jo, który jest częstym powodem tzw. błędnego koła odchudzania.
Stosując diety ubogie w węglowodany, możemy wyrządzić sobie ogromną krzywdę. Pomijając zwiększone ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, w tym jednego z najczęstszych w Polsce raka jelita grubego, stosowanie diet niskowęglowodanowych może także w znacznym stopniu wpłynąć na naszą formę fizyczną oraz efektywność w pracy.
Ograniczając węglowodany, odcinamy naszemu mózgowi dopływ napędzającego go paliwa. W efekcie stopniowo zmniejsza się nasza zdolność przyswajania wiedzy oraz zaczynamy odczuwać narastające zmęczenie.
Coraz częściej specjaliści od spraw żywienia podkreślają, że jedynym sposobem na zdrowe odchudzanie jest dieta odpowiadająca indywidualnym potrzebom naszego organizmu, a drogowskazem, który ma nas prowadzić drogą zdrowego odżywiania, powinna być Piramida Zdrowego Żywienia.
Podsumowując, krótkotrwała dieta niskowęglowodanowa jest sposobem na szybką redukcję tkanki tłuszczowej. Nie należy jednak stosować diet ubogowęglowodanowych przez długi czas, gdyż zachodzi wówczas zwiększone ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Aby zyskać pewność, że konkretna dieta jest dla nas odpowiednim wyborem, najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
Czytaj też:
Dieta zgodna z grupą krwi – hit czy kit?