Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?

Dodano:
Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Wyglądają jak ziemniaki z ogniska, a w łatwy sposób możesz zrobić je w domu. – To papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Przyznajemy, że byliśmy nieco przerażeni ilością soli, jaka jest w tym przepisie. A efekt? Byliśmy zachwyceni! Solone ziemniaki, czyli papas arrugadas w połączeniu z ostrym sosem to niebo w gębie. – Papas arrugadas to w tłumaczeniu na polski po prostu pomarszczone ziemniaczki – tłumaczy Leszek Wodnicki. I jak dodaje, na Wyspach Kanaryjskich to danie zna każdy, a pomarszczone ziemniaki są jedną z najpopularniejszych przekąsek.

Jak zrobić papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki?

– Dlaczego ziemniaki się marszczą? Hiszpanie gotują je w małej ilości wody, za to z dużą ilością soli. My tutaj daliśmy ok. 80 gram soli na litr wody i to jest połowa tego, co dają Hiszpanie! Więc możemy sobie wyobrazić, jak to jest dużo – mówi kucharz. Jak tłumaczy, woda odparowuje, a jeśli ziemniaki są miękkie i jeszcze jej trochę zostanie, należy ją odlać. – I tu ważny jest zabieg, aby odparować ziemniaki i ruszać, kręcić przy tym garnkiem, żeby ta cała sól, która została, obtoczyła nam ziemniaki. Ten efekt przypomina nieco wyglądem ziemniaki z ogniska. I Hiszpanie jedzą te ziemniaki z sosami: mojo rojo lub mojo verde – czerwonym lub zielonym. Ja dziś proponuję, aby zrobić do nich ostry sos czerwony – mówi Leszek Wodnicki.

Przepis: Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki z ostrym sosem

Solone ziemniaki z ostrym sosem to danie rodem z Wysp Kanaryjskich.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki)
  • • 1 kg małych ziemniaczków
  • • 80 - 100 g gruboziarnistej soli morskiej
  • • woda
  • Mojo rojo (pikantny sos)
  • • 1 czerwona papryka słodka pokrojona w kostkę
  • • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • • 2 papryczki chilli, pokrojone
  • • 1 łyżeczka soli morskiej
  • • 2 łyżki białego octu winnego
  • • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ziemniaki
    Ziemniaki dokładnie wyszoruj (uważaj, by nie uszkodzić skórki) i przełóż do garnka. Zalej garnek wodą – tyle, by przykryć ziemniaki. Dodaj sól. Gotuj do miękkości i odcedź.
  2. Wysusz ziemniaczki
    Umieść garnek z powrotem na małym ogniu i potrząsaj od czasu do czasu całością, aby wysuszyć ziemniaki. Zwykle trwa to około 2 minut. Ziemniaki pokryją się solą, która stworzy charakterystyczny, biały nalot. Ściągnij garnek z ognia, przykryj ściereczką i zostaw na kilka minut.
  3. Zrób ostry sos
    Składniki na sos umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
  4. Możesz dodać odrobinę wody
    Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody.
  5. Zaserwuj danie
    Sos podaj w osobnym naczyniu. Przekrajaj gorące ziemniaczki i napełniaj je sosem.

Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...