Przyznajemy, że byliśmy nieco przerażeni ilością soli, jaka jest w tym przepisie. A efekt? Byliśmy zachwyceni! Solone ziemniaki, czyli papas arrugadas w połączeniu z ostrym sosem to niebo w gębie. – Papas arrugadas to w tłumaczeniu na polski po prostu pomarszczone ziemniaczki – tłumaczy Leszek Wodnicki. I jak dodaje, na Wyspach Kanaryjskich to danie zna każdy, a pomarszczone ziemniaki są jedną z najpopularniejszych przekąsek.
Jak zrobić papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki?
– Dlaczego ziemniaki się marszczą? Hiszpanie gotują je w małej ilości wody, za to z dużą ilością soli. My tutaj daliśmy ok. 80 gram soli na litr wody i to jest połowa tego, co dają Hiszpanie! Więc możemy sobie wyobrazić, jak to jest dużo – mówi kucharz. Jak tłumaczy, woda odparowuje, a jeśli ziemniaki są miękkie i jeszcze jej trochę zostanie, należy ją odlać. – I tu ważny jest zabieg, aby odparować ziemniaki i ruszać, kręcić przy tym garnkiem, żeby ta cała sól, która została, obtoczyła nam ziemniaki. Ten efekt przypomina nieco wyglądem ziemniaki z ogniska. I Hiszpanie jedzą te ziemniaki z sosami: mojo rojo lub mojo verde – czerwonym lub zielonym. Ja dziś proponuję, aby zrobić do nich ostry sos czerwony – mówi Leszek Wodnicki.
Przepis: Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki z ostrym sosem
Solone ziemniaki z ostrym sosem to danie rodem z Wysp Kanaryjskich.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki)
- • 1 kg małych ziemniaczków
- • 80 - 100 g gruboziarnistej soli morskiej
- • woda
- Mojo rojo (pikantny sos)
- • 1 czerwona papryka słodka pokrojona w kostkę
- • 1 łyżeczka wędzonej papryki
- • 2 papryczki chilli, pokrojone
- • 1 łyżeczka soli morskiej
- • 2 łyżki białego octu winnego
- • 4 łyżki oliwy z oliwek
- • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniakiZiemniaki dokładnie wyszoruj (uważaj, by nie uszkodzić skórki) i przełóż do garnka. Zalej garnek wodą – tyle, by przykryć ziemniaki. Dodaj sól. Gotuj do miękkości i odcedź.
- Wysusz ziemniaczkiUmieść garnek z powrotem na małym ogniu i potrząsaj od czasu do czasu całością, aby wysuszyć ziemniaki. Zwykle trwa to około 2 minut. Ziemniaki pokryją się solą, która stworzy charakterystyczny, biały nalot. Ściągnij garnek z ognia, przykryj ściereczką i zostaw na kilka minut.
- Zrób ostry sosSkładniki na sos umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
- Możesz dodać odrobinę wodyJeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody.
- Zaserwuj danieSos podaj w osobnym naczyniu. Przekrajaj gorące ziemniaczki i napełniaj je sosem.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Czytaj też:
Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, że zakochacie się w batatachCzytaj też:
Mięsne klopsiki z domowym majonezem. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”