Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?

Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?

Dodano: 
Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki
Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Wyglądają jak ziemniaki z ogniska, a w łatwy sposób możesz zrobić je w domu. – To papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Przyznajemy, że byliśmy nieco przerażeni ilością soli, jaka jest w tym przepisie. A efekt? Byliśmy zachwyceni! Solone ziemniaki, czyli papas arrugadas w połączeniu z ostrym sosem to niebo w gębie. – Papas arrugadas to w tłumaczeniu na polski po prostu pomarszczone ziemniaczki – tłumaczy Leszek Wodnicki. I jak dodaje, na Wyspach Kanaryjskich to danie zna każdy, a pomarszczone ziemniaki są jedną z najpopularniejszych przekąsek.

Jak zrobić papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki?

– Dlaczego ziemniaki się marszczą? Hiszpanie gotują je w małej ilości wody, za to z dużą ilością soli. My tutaj daliśmy ok. 80 gram soli na litr wody i to jest połowa tego, co dają Hiszpanie! Więc możemy sobie wyobrazić, jak to jest dużo – mówi kucharz. Jak tłumaczy, woda odparowuje, a jeśli ziemniaki są miękkie i jeszcze jej trochę zostanie, należy ją odlać. – I tu ważny jest zabieg, aby odparować ziemniaki i ruszać, kręcić przy tym garnkiem, żeby ta cała sól, która została, obtoczyła nam ziemniaki. Ten efekt przypomina nieco wyglądem ziemniaki z ogniska. I Hiszpanie jedzą te ziemniaki z sosami: mojo rojo lub mojo verde – czerwonym lub zielonym. Ja dziś proponuję, aby zrobić do nich ostry sos czerwony – mówi Leszek Wodnicki.

Przepis: Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki z ostrym sosem

Solone ziemniaki z ostrym sosem to danie rodem z Wysp Kanaryjskich.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki)
  • • 1 kg małych ziemniaczków
  • • 80 - 100 g gruboziarnistej soli morskiej
  • • woda
  • Mojo rojo (pikantny sos)
  • • 1 czerwona papryka słodka pokrojona w kostkę
  • • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • • 2 papryczki chilli, pokrojone
  • • 1 łyżeczka soli morskiej
  • • 2 łyżki białego octu winnego
  • • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ziemniaki
    Ugotuj ziemniaki
    Ziemniaki dokładnie wyszoruj (uważaj, by nie uszkodzić skórki) i przełóż do garnka. Zalej garnek wodą – tyle, by przykryć ziemniaki. Dodaj sól. Gotuj do miękkości i odcedź.
  2. Wysusz ziemniaczki
    Wysusz ziemniaczki
    Umieść garnek z powrotem na małym ogniu i potrząsaj od czasu do czasu całością, aby wysuszyć ziemniaki. Zwykle trwa to około 2 minut. Ziemniaki pokryją się solą, która stworzy charakterystyczny, biały nalot. Ściągnij garnek z ognia, przykryj ściereczką i zostaw na kilka minut.
  3. Zrób ostry sos
    Zrób ostry sos
    Składniki na sos umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
  4. Możesz dodać odrobinę wody
    Możesz dodać odrobinę wody
    Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego odrobinę wody.
  5. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Sos podaj w osobnym naczyniu. Przekrajaj gorące ziemniaczki i napełniaj je sosem.

Papas arrugadas czyli pomarszczone ziemniaczki

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, że zakochacie się w batatach
Czytaj też:
Mięsne klopsiki z domowym majonezem. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl