GIS wycofuje ze sklepów popularne słodycze. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym
GIS wydał postanowienie o wycofaniu z rynku chałwy sezamowej. Decyzja ta miała związek z informacją, jaką instytucja ta otrzymała od dystrybutora produktu. W dwóch partiach wyrobu wykryto obecność bakterii salmonella.
Chałwa sezamowa – szczegóły wycofanych partii
Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy artykułów spożywczych wyprodukowanych przez przedsiębiorstwo Elis Ali Eski z siedzibą przy ulicy Gdyńskiej 32, 80-209 Tuchom:
Produkt: KLC. Chałwa sezamowa, waniliowo-kakaowa (100 g)
- Numer partii: 26.09/2K,
- Data minimalnej trwałości: 25.03.2025
Produkt: KLC. Chałwa sezamowa o smaku waniliowym (100 g)
- Numer partii: 25.09/1K,
- Data minimalnej trwałości: 25.03.2025
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie wskazanych wyrobów. GIS zaleca, by nie spożywać wymienionych partii chałwy. Ich zjedzenie zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Jakie objawy daje zakażenie salmonellą?
Zakażenie salmonellą może mieć różny przebieg. Zazwyczaj pierwsze jego symptomy można zauważyć już po 10-48 godzinach. Pojawiają się dolegliwości gastryczne – silne bóle brzucha, uczucie parcia na stolec, wodnista biegunka o zielonkawym zabarwieniu, a także nudności i wymioty. Nierzadko objawom tym towarzyszy gorączka lub stan podgorączkowy. Zakażenie Salmonellą może być groźne dla osób z obniżoną odpornością (na przykład pacjentów onkologicznych) i doprowadzić do zapalenia pęcherzyka żółciowego, nerek, wsierdzia czy opon mózgowo-rdzeniowych. W niektórych przypadkach może dojść do rozwoju sepsy (posocznicy) i niewydolności wielonarządowej.