GIS wycofuje ze sklepów popularne słodycze. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym

GIS wycofuje ze sklepów popularne słodycze. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym

Dodano: 
Chałwa, zdjęcie ilustracyjne
Chałwa, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik/azerbaijan_stockers
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii chałwy. W popularnych słodyczach wykryto w niebezpieczną bakterię.

GIS wydał postanowienie o wycofaniu z rynku chałwy sezamowej. Decyzja ta miała związek z informacją, jaką instytucja ta otrzymała od dystrybutora produktu. W dwóch partiach wyrobu wykryto obecność bakterii salmonella.

Chałwa sezamowa – szczegóły wycofanych partii

Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy artykułów spożywczych wyprodukowanych przez przedsiębiorstwo Elis Ali Eski z siedzibą przy ulicy Gdyńskiej 32, 80-209 Tuchom:

Produkt: KLC. Chałwa sezamowa, waniliowo-kakaowa (100 g)

  • Numer partii: 26.09/2K,
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2025

Produkt: KLC. Chałwa sezamowa o smaku waniliowym (100 g)

  • Numer partii: 25.09/1K,
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2025

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie wskazanych wyrobów. GIS zaleca, by nie spożywać wymienionych partii chałwy. Ich zjedzenie zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Jakie objawy daje zakażenie salmonellą?

Zakażenie salmonellą może mieć różny przebieg. Zazwyczaj pierwsze jego symptomy można zauważyć już po 10-48 godzinach. Pojawiają się dolegliwości gastryczne – silne bóle brzucha, uczucie parcia na stolec, wodnista biegunka o zielonkawym zabarwieniu, a także nudności i wymioty. Nierzadko objawom tym towarzyszy gorączka lub stan podgorączkowy. Zakażenie Salmonellą może być groźne dla osób z obniżoną odpornością (na przykład pacjentów onkologicznych) i doprowadzić do zapalenia pęcherzyka żółciowego, nerek, wsierdzia czy opon mózgowo-rdzeniowych. W niektórych przypadkach może dojść do rozwoju sepsy (posocznicy) i niewydolności wielonarządowej.

Czytaj też:
Przepis na domową chałwę w wersji fit. Zrobicie ją w 10 minut, a może nawet krócej
Czytaj też:
Chałwa to źródło witamin i minerałów, ale czy jest zdrowa?

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny