Piję kefir z tą popularną przyprawą, a brzuch znika. To połączenie działa jak spalacz tłuszczu
Odchudzanie powinno obejmować nie tylko odpowiednią dietę, ale także regularną aktywność fizyczną i zmianę nieodpowiednich nawyków (na przykład wyeliminowanie podjadania). Pamiętajcie, że chodzi nie tylko o zrzucenie nadprogramowych kilogramów, ale również o poprawę zdrowia i samopoczucia. Zmiany w diecie najlepiej wprowadzać stopniowo, unikając drastycznych ograniczeń, co ułatwi utrzymanie zdrowych nawyków. Możecie sięgnąć również po produkty, dzięki którym zgubienie kilogramów będzie znacznie prostsze – świetnie sprawdzą się między innymi napoje odchudzające, które macie w domu. Choć najpopularniejszym z nich jest woda z cytryną i imbirem, to warto postawić też na napoje na bazie kefiru.
Kefir z kurkumą idealny podczas odchudzania
Kefir jest jednym z produktów mlecznych, który dobrze sprawdzi się podczas odchudzania. Jest bogaty w probiotyki i zdrowe bakterie, które między innymi wspierają zdrowie jelit. Dodatkowo kefir jest napojem niskokalorycznym (zazwyczaj jego kaloryczność nie przekracza 45 kalorii w 100 gramach). W sklepach można też dostać kefiry o zerowej zawartości tłuszczu. Picie kefiru jest więc polecane osobom, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Warto ten biały i gęsty napój z mleka fermentowanego połączyć z przyprawą, która również działa jak spalacz tłuszczu – chodzi o kurkumę.
Kurkuma nie tylko ma silne działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, ale może pomóc też rozprawić się z boczkami. Przyprawa ta wspiera odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu, zapobiega również odkładaniu się tkanki tłuszczowej i reguluje procesy trawienne. Dodatkowo usprawnia też oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn. Kefir połączony z odrobiną kurkumy tworzy więc idealną mieszankę, której picie może wspomóc proces odchudzania. Sprawdźcie też inne właściwości kurkumy.
Jak zrobić kefir z kurkumą, który pomoże zgubić kilogramy?
Żeby przygotować napój na bazie kefiru, który wspomaga odchudzanie – użyjcie kefiru, który jest w temperaturze pokojowej. Najpierw w szklance kefiru rozpuśćcie 0,5-1 łyżeczkę pasty kurkumowej (jeśli po raz pierwszy używacie takiej pasty, możecie zastosować też mniejszą ilość, czyli 1/8 łyżeczki). Dodajcie również niewielką szczyptę soli, a całość mieszajcie do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Żeby proces ten przebiegł szybciej możecie użyć na przykład spieniacza do mleka.
Przepis: Jak zrobić pastę z kurkumy?
Do przygotowania tego napoju odchudzającego użyjcie kefiru oraz pasty z kurkumy. Taką pastę możecie dodać do kefiru, ale też do gorącej wody lub mleka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 150 ml wody
- 30 g kurkumy
- 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Zmieszajcie kurkumę z wodąNajpierw wsypcie do rondelka kurkumę i dodajcie odrobinę wody. Całość mieszajcie i stopniowo dolewajcie w tym czasie pozostałą część wody. Mieszankę gotujcie na wolnym ogniu przez około 10 minut (nie zapominajcie o mieszaniu).
- Dodajcie pozostałe składnikiW ten sposób powstanie pasta o gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsta i lepka – dodajcie jeszcze odrobinę wody, ponieważ w trakcie studzenia zgęstnieje ona jeszcze bardziej. Na koniec przestudźcie pastę i dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz i olej.
Taki napój pijcie raz dziennie (przez około 2 tygodnie). Pamiętajcie jednak, że kefir z kurkumą jest niewskazany dla osób, które nie tolerują mleka (a także kefiru) lub mają uczulenie na jeden ze składników mieszanki, na przykład kurkumę. Jeżeli pojawią się u was jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub poczujecie jakikolwiek dyskomfort w trakcie picia tego napoju – należy go odstawić. Możecie też spróbować połączenia kefiru i siemienia lnianego – ono również sprawi, że kilogramy zaczną lecieć w dół.