Końcówki szparagów były dla mnie tylko „kuchennym odpadem”. Siostra pokazała mi, jak je wykorzystać

Dodano:
Szparagi na desce do krojenia Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Co roku z wytęsknieniem czekamy na szparagi. Ich miłośnicy często jednak są nieświadomi tego, że warzywo to można wykorzystać w całości, razem z końcówkami. Sprawdźcie, co pysznego możecie z nich przyrządzić.

Powoli zaczynają pojawiać się w sklepach i na bazarkach szparagi. To charakterystyczne warzywo, które można przygotować na wiele różnych, smakowitych sposobów. Są one bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Ich zielone łodygi są wykorzystywane w kuchni do przygotowania różnych dań, zwłaszcza w sezonie wiosennym, gdy są najświeższe i najsmaczniejsze. Szparagi można gotować, grillować, smażyć lub dodawać do sałatek i innych potraw. Wcześniej trzeba je jednak odpowiednio przygotować, między innymi pozbywając się ich końcówek. Nie musicie jednak ich wyrzucać – warto wykorzystać je w kuchni. W ten sposób możecie „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” – jednego dnia podać rodzinie na obiad szparagi, a drugiego – danie przygotowane z ich końcówek. W tym patencie z pewnością zakochają się osoby, które żyją według zasady „zero waste”.

Jak wykorzystać końcówki szparagów?

Nie wyrzucajcie końcówek szparagów – możecie je śmiało zjeść. Dobrym pomysłem jest ich zamrożenie, a gdy nazbiera wam się już pokaźna ilość – zrobienie z nich smacznych potraw. Nie jest to jednak regułą – możecie też użyć ich od razu. W ten sposób „wyczarujecie” naprawdę pyszne potrawy. Bulion ugotowany z końcówek szparagów możecie wykorzystać na przykład do przygotowania kaszotto lub risotto – podlewajcie nim ryż lub kaszę, a wasze danie wyjdzie cudowanie aromatyczne. Wystarczy, że końcówki szparagów podgotujecie w osolonej wodzie. W ten sposób możecie przyrządzić też zupę krem, dodając do bulionu swoje ulubione warzywa, a następnie blendując całość na gładką masę.

Ugotowany z nich wywar może być również doskonałą bazą do różnego rodzaju sosów, które będą świetnie komponować się między innymi z makaronem. Podgotowane końcówki połączcie ze śmietaną i na przykład różnymi serami oraz ulubionymi przyprawami. Całość musicie później zmiksować, delikatnie zredukować i uzyskacie pyszny sos. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do niego swoich ulubionych dodatków, na przykład suszonych pomidorów.

Jak należy obierać szparagi?

Obierać trzeba przede wszystkim białe i fioletowe szparagi. Wynika to z faktu, że są one najbardziej włókniste. Jeśli chodzi o zielone szparagi – jest to uzależnione od ich świeżości. Młode zielone szparagi nie wymagają obierania. Warzywo to najlepiej jest obierać obieraczką – w ten sposób skórka, która od nich odejdzie, będzie naprawdę cienka. Należy obierać szparagi na całej długości – od nasady aż do samego korzenia.

Przed obróbką termiczną szparagi należy też oczyścić, czyli pozbyć się ich zdrewniałych i twardych końcówek (które później z powodzeniem wykorzystacie). Możecie po prostu odłamać końcówkę w miejscu na pograniczu części twardej i sprężystej łodyżki, ale to nie jest jedyny sposób. Drugi patent polega na ucięciu ich nożem (szefowie kuchni polecają ten właśnie sposób) – nożem wyczujcie miejsce, w którym kończy się łykowaty fragment. Jeśli będziecie czuć opór podczas próby zanurzenia noża w tym miejscu – przesuńcie się po prostu odrobinę wyżej. Sprawdźcie też, jak dobrze ugotować szparagi. Warto poznać także sposób na uratowanie zwiędniętych szparagów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...