Jedzenie truskawek może być niebezpieczne. Sprawdź, kto powinien ich unikać i dlaczego

Dodano:
Kobieta z miską truskawek Źródło: Pexels / Anete Lusina
Truskawki są pyszne, zdrowe i pełne witamin. Włączenie tych owoców do jadłospisu nie każdemu wychodzi jednak na dobre. W niektórych przypadkach ich spożycie może okazać się bardzo niebezpieczne.

Truskawki dostarczają organizmowi wielu wartości odżywczych. Zawierają kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, fosfor, krzem, magnez, mangan, a także bromelinę. To enzym, który ułatwia trawienie tłuszczu oraz węglowodanów. Dzięki temu przyspiesza spalanie kalorii i usprawnia proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Owoce są też źródłem polifenoli. Te związki obniżają poziom „złego cholesterolu” oraz stężenie glukozy we krwi. Łagodzą stany zapalne i wzmacniają odporność. Chronią przed miażdżycą oraz innymi chorobami, w tym schorzeniami o podłożu nowotworowym.

Nie ma wątpliwości, że truskawki wywierają bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Nie każdy jednak powinien po nie sięgać. W niektórych przypadkach spożywanie tych owoców przynosi bowiem więcej szkody niż pożytku. Sprawdź, kiedy i dlaczego należy wyłączyć je ze swojego jadłospisu.

Nie mieszaj truskawek z tymi lekami

Z jedzenia truskawek powinny zrezygnować osoby, które zażywają niektóre rodzaje leków. Spożycie owoców nie jest wskazane w przypadku pacjentów przyjmujących:

  • Niektóre beta-blokery – to preparaty wykorzystywane między innymi w terapii pacjentów z problemami kardiologicznymi oraz nadciśnieniem tętniczym. W połączeniu z truskawkami mogą podnosić poziom potasu we krwi i wywoływać wiele nieprzyjemnych objawów. Nadmiar tego pierwiastka prowadzi do wystąpienia symptomów takich jak na przykład: osłabienie, mrowienie i drętwienie kończyn czy zaburzenia rytmu serca.
  • Niesteroidowe leki przeciwzapalne – działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Mogą wchodzić w interakcje z zawartymi w truskawkach salicylanami i zwiększać ryzyko występowania skutków ubocznych związanych z zażywaniem preparatów.
  • Inhibitory enzymu konwertazy angiotensyny (inhibitory ACE) – tak samo, jak beta-blokery są stosowane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca i układu krążenia. Wykazują też podobne działanie w „zestawieniu” z opisywanymi owocami.

Na truskawki powinny również uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Spożywane w dużych ilościach mogą osłabiać działanie tych preparatów (ze względu na znajdującą się w ich składzie witaminę K).

Komu jeszcze truskawki mogą zaszkodzić?

Truskawek muszą unikać osoby z nadwrażliwością lub alergią na salicylany. Ich główne objawy to: zmiany skórne w postaci pokrzywki, świąd, katar sienny, uczucie zatkanego nosa, kichanie czy łzawienie i zaczerwienienie oczu. Do często występujących symptomów zalicza się również bóle brzucha, nudności, wymioty oraz ataki duszności. W cięższych przypadkach może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych i wstrząsu anafilaktycznego. W razie jego wystąpienia pacjentowi należy jak najszybciej podać adrenalinę.

Truskawki nie są wskazane dla osób z zespołem jelita drażliwego (IBS), chorobami nerek, a także refluksem przełykowo-żołądkowym. Związki zawarte w owocach mogą nasilać objawy tych chorób i powodować dyskomfort oraz nieprzyjemne dolegliwości, takie jak na przykład zgaga, wzdęcia czy biegunki. Jeśli zauważasz jakiekolwiek niepokojące sygnały ze strony organizmu po spożyciu truskawek, skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu. Jeśli nie wiesz, czy możesz włączyć te owoce do swojego jadłospisu, również skonsultuj się ze specjalistą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...