Latem smakują najlepiej, a nie każdy może je bezpiecznie jeść. Tego nie wiesz o pomidorach

Dodano:
Pomidory Źródło: Pexels / PhotoMIX Company
Pomidory najlepiej smakują latem i nieodłącznie się z nim kojarzą. Ich jedzenie nie każdemu jednak posłuży.

Pomidory kojarzą mi się z latem. To wtedy ich smak jest najprzyjemniejszy, pełen głębi i słodyczy przełamanej lekką tylko kwasowością. Wszystko dlatego, że w sprzedaży dostępne są okazy, które dojrzewały w słońcu, nie w szklarni. Zachwycanie się nimi zarezerwowane jest niestety dla wybranych.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Oprócz niesamowitego smaku pomidory oferują wiele cennych składników odżywczych. Najważniejsze są przeciwutleniacze, niezwykle cenne w profilaktyce nowotworów. W czerwonym owocu znajdziesz przede wszystkim likopen, który oprócz tego, że chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, nadaje pomidorom ich charakterystycznej barwy, a także korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Działa też ochronnie na wzrok.

Drugą istotną substancją zawartą w pomidorach jest potas. Pierwiastek ten wspiera pracę mięśni i uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi. To dzięki niemu skurcze mięśni — w tym mięśnia sercowego — przebiegają prawidłowo, a ty zachowujesz sprawność i nie borykasz się z chorobami układu krążenia. „Pilnuje” on też sodu – działając przeciwstawnie, nie dopuszcza do nadmiernego wzrostu ciśnienia krwi.

Jedząc pomidora, dostarczysz sobie też solidnej dawki budującej odporność witaminy C. Jej odpowiednia ilość w posiłku pomoże prawidłowo przyswoić żelazo w nim dostarczane (np. z mięsa). Korzyści z włączenia warzywa do diety więc są ogromne. Istnieją jednak osoby, dla których skorzystanie z tego dobrodziejstwa będzie wiązało się z nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Pomidory są zdrowe, ale nie zawsze

Choć wiele osób kupuje pomidory, nie każdy będzie czuł się dobrze po ich spożyciu. Jednym z przeciwwskazań do spożycia jest alergia. Nie jest tak powszechna, jak np. w przypadku pyłków czy orzechów, ale objawy nie są przyjemne — obejmują m.in. bóle brzucha, biegunki, dokuczliwą wysypkę i puchniecie języka.

Pomidory nie będą też przyjazne dla osób z refluksem i zgagą. Zawarte w ich kwasy organiczne – przede wszystkim kwas jabłkowy i cytrynowy – będą z dużym prawdopodobieństwem wzmagać objawy tych dolegliwości. Letnie warzywo nie posłuży również osobom z nietolerancją histaminy. Substancja sama w sobie szkodliwa nie jest, ale osoby wrażliwe muszą na nią uważać.

Dieta bogata w pomidory jest niewskazana również dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów i dną moczanową – mogą nasilać objawy. Osoby z uchyłkami jelita grubego także powinny wstrzymać się od sięgania warzywo. Jego pestki mogą utknąć w uchyłku i doprowadzić do zapalenia.

Lista dolegliwości, które nie „lubią się” z pomidorami krótka nie jest. Jeśli mogą cię dotyczyć, rozważ konsultację z dietetykiem lub lekarzem, by wykluczyć ryzyko związane z jedzeniem ulubionych produktów. Zdrowe osoby pomidorów obawiać się oczywiście nie muszą. Polecam tylko jedzenie ich sezonowo, gdy smak oraz cena są satysfakcjonujące.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...