Prosty, ale nieoczywisty trik na idealne jajko sadzone. Podpatrzyłam go u znajomego kucharza
Z jajek można wyczarować wiele potraw. Możecie z nich przygotować zarówno szybkie i pożywne śniadania, jak i bardziej wykwintne dania obiadowe. Od klasycznej jajecznicy po wymyślne omlety lub faszerowane jajka na przekąskę. Często podaje się je również w formie jajek sadzonych. Ich zrobienie jest bardzo proste, jednak nie zawsze wychodzą takie, jak powinny. Wystarczy wprowadzić małą zmianę, a już zawsze wasze jajka sadzone będą dosłownie idealne.
Sposób na idealne jajko sadzone
Żeby jajko sadzone wyszło naprawdę smaczne, jego białko powinno być idealnie ścięte, natomiast żółtko lekko płynne. Żeby uzyskać taki właśnie efekt, trzeba być bardzo uważnym podczas smażenia. Jeśli jajko będzie smażyć się na zbyt dużym ogniu lub chwilę za długo – nie wyjdzie takie, jak powinno. Możecie jednak skorzystać z prostego patentu, który bardzo ułatwi to zadanie.
Wszystko należy zrobić tak, jak zawsze, jednak podczas smażenia trzeba dodać też odrobinę wody. Najpierw należy rozgrzać troszkę masła (lub innego tłuszczu) na średnim ogniu, a następnie rozbić jajka (starajcie się nie uszkodzić żółtek). Gdy białka delikatnie się zetną – dolejcie odrobinę wody i szybko przykryjcie patelnię pokrywką. Parująca woda sprawi, że białko idealnie się zetnie, a żółtko nadal pozostanie lekko płynne. Musicie chwilę odczekać – po kilkudziesięciu sekundach zdejmijcie pokrywkę, a jajka będą już gotowe. W ten sposób unikniecie też tradycyjnego przewracania jajek na patelni.
Jakie potrawy przygotować z jajkiem sadzonym?
Jajka sadzone są bardzo wszechstronne i mogą być podstawą wielu pysznych posiłków. Idealnie sprawdzą się między innymi na śniadanie. Jajko sadzone doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak awokado, pomidory, szpinak czy boczek. Można je podać na toście, w kanapce lub na przykład jako nieodłączny składnik angielskiego śniadania czy pysznej szakszuki. Ciekawym pomysłem jest też przyrządzenie jajka sadzonego w chlebie. Może ono być także świetnym uzupełnieniem sałatek, ale również potraw azjatyckich z makaronu czy ryżu.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są skarbnicą witamin, takich jak A, D, E, K i tych z grupy B oraz minerałów: fosforu, sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Są także źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Dodatkowo dzięki zawartości białka i tłuszczów jajka szybko zaspokajają głód i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Choć jajka są bardzo zdrowe, nie należy przesadzać z ich ilością. Sprawdźcie, czy można jeść jajka codziennie. Z kolei podczas zakupów warto wiedzieć, co oznaczają kody na jajkach.