Czy można jeść jajka codziennie? Dietetycy są zgodni

Czy można jeść jajka codziennie? Dietetycy są zgodni

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło:Pexels
Ile jajek dziennie można zjeść i czy w ogóle powinno się jeść jajka codziennie? Sprawdź, co na ten temat mówią specjaliści.

Jajka, które szczególnie w drugiej połowie ubiegłego wieku, zyskały niesławę jako źródło cholesterolu, od wielu lat wracają do łask. Przypomina się przede wszystkim o ich prozdrowotnych właściwościach. Są m.in. źródłem białka, witamin A, D, B12, B1, B2 oraz żelaza.

Ile jajek dziennie można zjeść?

American Heart Association (AHA) zaleca jeść nie więcej, niż jedno jajko dziennie, z zastrzeżeniem, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny tu być szczególnie ostrożne. Specjaliści AHA dopuszczają, że osoby, które zdrowo się odżywiają i mają dobre wyniki badań cholesterolu, mogą sobie pozwolić nawet na dwa jajka dziennie.

„Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie” – rekomenduje z kolei cytowana przez Serwis Zdrowie PAP prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny.

Naukowcy z Grecji wykazali, że regularne jedzenie od 1 do 3 jajek tygodniowo wiąże się z 60-proc. niższym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Zwrócili też uwagę, że spożywanie jajek powinno być elementem zdrowej diety, ograniczającej spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy trzeba się bać cholesterolu z jaj?

Specjaliści zajmujący się żywieniem podkreślają, żeby nie demonizować jajek i nie postrzegać ich jedynie przez pryzmat cholesterolu. Osoby, którym zaleca się ograniczanie spożycia cholesterolu pokarmowego, powinny spojrzeć na swoją dietę całościowo, bo źródłem cholesterolu będą nie tylko jajka, ale przede wszystkim tłuste mięso i generalnie tłuszcz zwierzęcy. Na tym jednak nie koniec. Osoby mające problem ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi powinny także unikać słodyczy, zwłaszcza tych wytwarzanych na przemysłową skalę (m.in. ze względu na zawartość szkodliwych tłuszczów trans).

Czytaj też:
To najzdrowsze wersje jajecznicy! Trzy pomysły na zdrowe śniadanie
Czytaj też:
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Źródło: odzywianie.wprost.pl, Serwis Zdrowie PAP, Washington Post