Jajka mogą się różnić między sobą i co do tego wątpliwości nie ma chyba nikt. Nierzadko jednak przy ich wyborze kierujemy się ceną, a ta o jakości mówi niewiele. W podjęciu decyzji podczas wizyty w sklepie pomocna będzie znajomość oznaczeń umieszczanych na skorupkach jajek.
Co oznaczają kody na jajkach?
Jajka kupowane w sklepach w Unii Europejskiej muszą być opatrzone kodami, zawierającymi cyfry i litery. Ich znajomość pomoże świadomie wybrać produkt odpowiadający naszym potrzebom. Wspomniany kod ma postać X-YY-AABBCCDD i zawiera takie informacje jak:
- sposób chowu kur – X (0, 1, 2 lub 3),
- kraj pochodzenia – YY (np. „PL” Polska „DE” Niemcy, „CZ” Republika Czeska),
- producent – AABBCCDD (weterynaryjny numer identyfikacyjny składający się z 8 cyfr).
Przykładowe oznaczenie na skorupce jajek może wyglądać następująco 2-PL- 01010101. Natomiast na wytłoczkach z jajkami zwykle podane są też dodatkowe informacje dotyczące rozmiaru od S do XL (oznaczenia te działają podobnie jak w przypadku odzieży) czy innych cech szczególnych danego produktu (np. jaja dwużółtkowe, czy jaja od kur rasy Leghorn).
Z punktu widzenia konsumenta oprócz ceny czy rozmiaru ważne są cyfry występujące pod znakiem X. Mówią one wiele o warunkach, w jakich jajka powstały.
Jakie jajka kupować?
Odpowiedź na pytanie o to, które jajka są najlepsze, nie jest prosta. Biotechnolożka podkreślała, że nie powinniśmy sugerować się „wiejskością” jajek, ale oznaczenie sposobu chowu jajek może zaważyć na naszej decyzji.
Patrząc na proces produkcji jajek, wyróżnić możemy 4 rodzaje jajek opisane cyframi:
0 – jaja z chowu ekologicznego
Kury je znoszące mogą swobodnie poruszać się na świeżym powietrzu, skubać trawę i spełniać swoje potrzeby związane ruchem czy zakopywaniem się w piasku. Są też karmione paszami ekologicznymi.
1 – jaja z wolnego wybiegu
Kury w takich hodowlach mają dostęp do częściowo otwartych przestrzeni, ale już na noc zwykle są zamykane. Obowiązku karmienia paszą ekologiczną w przypadku tej hodowli nie ma, więc pokarm zwierząt może zawierać hormony, antybiotyki i inne sztuczne dodatki.
2 – jaja z chowu ściółkowego
Kury znoszą jajka w zamkniętych pomieszczeniach, w których też spędzają całe swoje życie. Mają możliwość ruchu i karmione są podobnie jak zwierzęta z chowu oznaczonego „1”.
3 – jaja z chowu klatkowego
Nioski przez całe swoje życie zamknięte są w maleńkich klatkach, w których nie mają nawet możliwości obrócenia się. Ich dieta skoncentrowana jest na maksymalizacji produkcji jajek, więc pasze zawierają dodatki mające na celu zapobieganie chorobom drobiu czy rośliny z upraw GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy).
Kupuj jajka tylko ze sprawdzonego źródła
Choć obecnie nauka stoi na stanowisku, że GMO nie zagraża zdrowiu człowieka, kury nioski w klatkach funkcjonują w warunkach silnego stresu. Niekoniecznie odbija się to na jakości produktu końcowego, ale organizacje prozwierzęce zachęcają do wyboru jajek oznaczonych innymi numerami, najlepiej „0” lub „1”.
Przy zakupie tych jajek na pewno warto upewnić się, że stawiamy na jajka z tzw. pewnego źródła, a więc nie ryzykujemy zdrowiem, nabywając produkt nieprzetestowany i skażony np. salmonellą czy listerią. Bakterie te wywołują u ludzi choroby, a ryzyko ich obecności w jajkach pochodzących z ferm posiadających certyfikaty jest znikome.
Czytaj też:
Groźne bakterie w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce i wyrzuć, by nie ryzykować zdrowiemCzytaj też:
Wielu Polaków oszczędza, sięgając po taką żywność. Technolog żywienia ostrzega: To groźne dla zdrowia