Ten deser na Boże Ciało chwalą wszyscy. Zrobisz go w 10 minut, ale jeden szczegół może cię zaskoczyć
Boże Ciało to ważne święto katolickie, które w Polsce jest dniem wolnym od pracy. Tego dnia wielu z nas uczestniczy w uroczystych mszach i procesjach, a potem spotyka się z rodziną przy wspólnym obiedzie. To doskonała okazja, by spędzić czas z bliskimi w spokojnej, świątecznej atmosferze. Warto wtedy przygotować także pyszny deser, którym można będzie się raczyć po odświętnym posiłku. Co ważne – jego przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne.
Jak zrobić prosty deser z mango? Przepis
Prostym i szybkim w przygotowaniu deserem jest pudding z nasionami chia i mango. Wystarczy zaledwie kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się pysznym (i co ważne też zdrowym) przysmakiem. Co więcej, deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale się prezentuje. Musisz jednak pamiętać o tym, by zacząć przygotowywać go już dzień wcześniej – chodzi o zalanie nasion chia mlekiem, by napęczniały. Cała reszta zajmie ci już później dosłownie kilka minut.
Przepis: Deser z mango
Ten deser to hit wśród moich bliskich, smakuje naprawdę doskonale.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 202 w każdej porcji
Składniki
- 350 mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 1 mango
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nasion chiaDzień przed podaniem (najlepiej zrób to wieczorem) podgrzej 300 ml mleka, a następnie dodaj do niego nasiona chia. Całość wymieszaj, przelej do miseczki i włóż do lodówki, by napęczniały.
- Robienie deseruGdy nasiona chia napęcznieją, pokrój mango w kostkę, umieść w blenderze, a następnie dodaj 50 ml mleka, całość zblenduj na gładką masę. Na dno szklanki nałóż napęczniałe nasiona chia, a następnie masę z mango. Całość udekoruj listkami mięty i migdałami, podawaj schłodzone.
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona chia to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej codziennej diety. Są bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na długo, a to z kolei pomaga między innymi przy odchudzaniu. Nasiona chia zawierają też cenne kwasy tłuszczowe omega-3, wspierające pracę serca i mózgu. Dodatkowo są źródłem białka, wapnia, magnezu i przeciwutleniaczy. Dzięki swojej neutralnej smakowo formule, chia można dodawać do wielu potraw – od koktajli, przez jogurty, aż po właśnie pyszne desery.
Pomysły na inne szybkie desery
Inna propozycja takiego błyskawicznego i bardzo prostego deseru to kuleczki z daktyli, orzechów i wiórków kokosowych, które można przygotować w kilka minut, a smakują wyśmienicie. Dla fanów owoców idealnym rozwiązaniem będzie sałatka owocowa z kawałkami banana, jabłka, kiwi i odrobiną soku z limonki. Możesz też zrobić szybkie ciasteczka owsiane – wystarczy wymieszać płatki owsiane z masłem, cukrem, jajkiem, dodać kawałki czekolady i piec przez 10-15 minut. Można zrobić też ekspresową karpatkę – zamiast piec klasyczny spód i wierzch, śmiało możesz zamiast tego wykorzystać groszek ptysiowy. Podobnie można postąpić w przypadku innych ciast, używając na przykład gotowych herbatników. Koniecznie spróbuj przyrządzić też błyskawiczne lody z blendera– będą idealne na cieplejsze dni.