Te kruche ciasteczka robię szybko i bez wysiłku. Znikają, zanim zdążą ostygnąć!

Dodano:
Kruche ciastka Źródło: Freepik
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ci czasu i cierpliwości do przygotowywania wypieków ze skomplikowanych przepisów, to koniecznie zrób te ciasteczka. Są proste i szybkie.

Zdarza się, że mamy ochotę na domowe wypieki, jednak rezygnujemy z tego, ponieważ brakuje nam czasu. Niektóre przepisy też wydają nam się zbyt trudne, dotyczy to zwłaszcza ciasta kruchego. Okazuje się jednak, że można przygotować obłędnie smaczny wypiek w naprawdę krótkim czasie. Sama ostatnio spróbowałam to zrobić i byłam zachwycona. W całym domu unosił się cudowny zapach ciasteczek, a ja wcale się nie napracowałam.

Jak zrobić szybkie kruche ciasteczka? Prosty przepis

Anna Starmach opublikowała przepis na pyszne ciasteczka kruche. Tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać składniki, a następnie powycinać ciastka. Poradzą sobie z tym nawet kuchenni debiutanci.

Przepis: Kruche ciasteczka

Te ciasteczka zasmakują każdemu, koniecznie spróbuj je zrobić.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
428 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówWszystkie składniki umieść w misie robota planetarnego (kuchennego) i wymieszaj za pomocą mieszadła do K.
  2. Formowanie ciastaGotowe ciasto zlep w kulkę i umieść na 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto podziel na dwa i dość cienko rozwałkuj.
  3. Wycinanie ciasteczekZ masy wycinaj dowolne ciasteczkowe kształty. Ciasteczka umieszczaj na blasze z papierem do pieczenia.
  4. Pieczenie ciastekPiecz 12-15 minut w 180 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione. Gotowe ciasteczka studź na kratce.

Jeśli nie masz w domu robota kuchennego, użyj noża i posiekaj poszczególne składniki. Możesz też masło z mąką utrzeć w dłoniach, aż powstaną grudki wielkości ziaren grochu. Chodzi o to, by tłuszcz był rozproszony w mące, ale nie całkowicie rozpuszczony.

Co jeszcze można przygotować z kruchego ciasta?

Z kruchego ciasta można przyrządzić wiele pysznych wypieków, zarówno „na słodko”, jak i w wersji wytrawnej. Najpopularniejsze są tarty owocowe czy mazurki. Wykorzystuje się je też do zrobienia klasycznej szarlotki lub ciasta ze śliwkami. W wersji wytrawnej można z niego zrobić tartę z warzywami, serem, a nawet mięsem. To ciasto jest bardzo delikatne i ma maślaną strukturę, dzięki czemu naprawdę dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i nadzieniami.

Inne pomysły na proste wypieki

Takie szybkie i proste desery to idealne rozwiązanie dla tych osób, które chcą przygotować domowe wypieki, jednak nie mają zbyt dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się na przykład ciasto jogurtowe. Mnie wiele razy ratowało ono z opresji, gdy przyjechali niespodziewani goście. Jego podstawą jest wspomniany jogurt, do tego dodaje się mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cukier. Obowiązkowym składnikiem są też owoce. Tutaj jednak możesz eksperymentować, ponieważ takie ciasto będzie doskonale smakować zarówno ze śliwkami, jak i jabłkami czy rabarbarem. Prostym wypiekiem, który zawsze przygotowywała moja mama, jest też zebra. Wiele pracy nie ma także przy pieczeniu keksu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...