Ciasta z PRL-u to prawdziwa podróż w czasie dla wielu z nas, ich smak i zapach przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Dzisiaj mamy niezliczony wybór takich słodkości zarówno w supermarketach, jak i najróżniejszych cukierniach. Kiedyś jednak świat wyglądał nieco inaczej, a takie smakołyki były przygotowywane zazwyczaj w domu ze składników, które były łatwo dostępne. Jednym z takich pysznych wypieków jest „zebra” – to ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda, dlatego często pojawiało się na rodzinnych uroczystościach
Jak zrobić ciasto „zebra” z PRL-u? Szybki i prosty przepis
Zebra to prawdziwy klasyk wśród wypieków. To proste, a zarazem efektowne ciasto. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym, naprzemiennym jasnym i ciemnym smugom, przypominającym umaszczenie zebry. W czasach PRL-u było prawdziwym hitem i gościło na wielu stołach.
Przepis: Ciasto zebra
To ciasto wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
- 3 łyżki mąki pszennej (do jasnego ciasta)
- 300 g cukru
- 375 g mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki kakao (do ciemnego ciasta)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie suchych składnikówW misce wymieszajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Przygotowanie jajekOddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę i dalej je miksując, dodajcie do nich cukier. Cały czas miksując, dodawajcie po jednym żółtku.
- Dodawanie pozostałych składnikówZmniejszcie obroty miksera i dodawajcie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujcie krótko – tylko do momentu połączenia się ze sobą składników. Później wlejcie wodę i olej i znowu krótko zmiksujcie masę.
- Dzielenie masyMasę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie 3 łyżki przesianego kakao, natomiast do drugiej 3 łyżki mąki, a następnie wymieszajcie. Dno foremki wyłóżcie papierem do pieczenia. Do foremki najpierw wlejcie jasne ciasto, później ciemne i tak na przemian.
- Pieczenie ciastaCiasto pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę – do tzw. suchego patyczka.
To ciasto było tak popularne przede wszystkim za sprawą swojego wyjątkowego wyglądu, który przyciągał wzrok zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ale to nie wszystko. Poza tym ciasto zebra jest niezwykle proste w przygotowaniu i udaje się nawet osobom, które dotąd nie piekły takich smakołyków.
Jakie jeszcze ciasta były popularne w czasach PRL-u?
Czasy PRL-u obfitowały w charakterystyczne smaki, które do dziś wywołują u wielu sentymentalne wspomnienia. Wśród słodkości prym wiodły proste, ale niezwykle smaczne ciasta. Blok czekoladowy, choć dziś kojarzący się raczej z domowymi eksperymentami, był prawdziwym hitem. Wuzetka ze swoimi charakterystycznymi warstwami biszkoptu i kremu również cieszyła się ogromną popularnością. Innymi ulubieńcami były krem sułtański czy „słodkie ziemniaczki”, czyli bajaderki. Królowała wtedy też karpatka – możecie zrobić ją także w nieco zmienionej wersji i przygotować taką karpatkę z kremem lekkim jak chmurka. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie ekspresowej karpatki, która będzie gotowa w kilkanaście minut – wystarczy, że tradycyjne ciasto zastąpicie groszkiem ptysiowym.
Czytaj też:
Ten niezapomniany deser z PRL-u robię w 15 minut. Moje dzieci uwielbiają „słodkie ziemniaczki”Czytaj też:
W ciasto francuskie zawijam dżem i w 15 minut mam pyszne rogaliki. Są lepsze niż te z cukierni