Holenderki rozsmakowują się w tym napoju. Rozgrzewa, uspokaja i pobudza trawienie
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to popularna przyprawa, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się ją do wielu różnego rodzaju potraw – ciast, ciasteczek, a nawet zup, sosów, marynat do mięs, kompotów i nalewek. Dzięki niej dania i napoje zyskują ciekawy, korzenny posmak – piekący, a jednocześnie lekko słodki. Składnik ten jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Łagodzi niestrawność i dolegliwości gastryczne, na przykład wzdęcia czy nudności. Działa rozkurczowo oraz przeciwbólowo.
Przepis: Anijsmelk
Mleko anyżowe ma wiele cennych właściwości i ciekawy smak. Wspomaga pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Holenderska
- Czas przygotowania
- 1 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 15 g ziaren anyżu gwiaździstego
- 500 ml mleka
- 15 g miodu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie napojuZalej anyż mlekiem i zagotuj całość, cały czas mieszając. Dodaj do napoju i gotuj go jeszcze przez 10 minut.
- Podawanie napojuPrzecedź gotowy napój i przelej do szklanek. Przed podaniem dodaj do niego cynamon i imbir. Wymieszaj całość.
Jakie właściwości ma mleko anyżowe?
Mleko anyżowe pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Jednocześnie usprawnia pracę jelit, a w konsekwencji przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii. Ułatwia zatem zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Jednocześnie rozgrzewa. Wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego jest często wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel oraz stany zapalne. Mogą po niego sięgać także osoby, które mają kłopoty z zasypianiem. Anijsmelk ma właściwości uspokajające i odprężające. Dzięki temu po jego wypiciu łatwiej o wyciszenie i zdrowy, nieprzerwany sen.
Kto nie powinien pić anijsmelk?
Po mleko anyżowe nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersiom, a także małe dzieci i osoby z przewlekłą chorobą układu pokarmowego (np. wrzodami żołądka). Należy też pamiętać, że anyż gwiaździsty może powodować alergie i wywoływać fotouczulenie.