Holenderki rozsmakowują się w tym napoju. Rozgrzewa, uspokaja i pobudza trawienie

Holenderki rozsmakowują się w tym napoju. Rozgrzewa, uspokaja i pobudza trawienie

Dodano: 
Anijsmelk
Anijsmelk Źródło:Canva/rimmabondarenko
Anijsmelk, czyli mleko anyżowe, to ulubiony napój Holenderek. Sięgają po niego zwłaszcza w okresie zimowym. Zresztą nie bez powodu. Mikstura ma wiele cennych właściwości. Wspomaga organizm w walce z infekcjami i nadprogramowymi kilogramami. Anijsmelk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników.

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) to popularna przyprawa, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się ją do wielu różnego rodzaju potraw – ciast, ciasteczek, a nawet zup, sosów, marynat do mięs, kompotów i nalewek. Dzięki niej dania i napoje zyskują ciekawy, korzenny posmak – piekący, a jednocześnie lekko słodki. Składnik ten jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Łagodzi niestrawność i dolegliwości gastryczne, na przykład wzdęcia czy nudności. Działa rozkurczowo oraz przeciwbólowo.

Przepis: Anijsmelk

Mleko anyżowe ma wiele cennych właściwości i ciekawy smak. Wspomaga pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Holenderska
Czas przygotowania
1 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 15 g ziaren anyżu gwiaździstego
  • 500 ml mleka
  • 15 g miodu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie napojuZalej anyż mlekiem i zagotuj całość, cały czas mieszając. Dodaj do napoju i gotuj go jeszcze przez 10 minut.
  2. Podawanie napojuPrzecedź gotowy napój i przelej do szklanek. Przed podaniem dodaj do niego cynamon i imbir. Wymieszaj całość.

Jakie właściwości ma mleko anyżowe?

Mleko anyżowe pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Jednocześnie usprawnia pracę jelit, a w konsekwencji przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii. Ułatwia zatem zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Jednocześnie rozgrzewa. Wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego jest często wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel oraz stany zapalne. Mogą po niego sięgać także osoby, które mają kłopoty z zasypianiem. Anijsmelk ma właściwości uspokajające i odprężające. Dzięki temu po jego wypiciu łatwiej o wyciszenie i zdrowy, nieprzerwany sen.

Kto nie powinien pić anijsmelk?

Po mleko anyżowe nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersiom, a także małe dzieci i osoby z przewlekłą chorobą układu pokarmowego (np. wrzodami żołądka). Należy też pamiętać, że anyż gwiaździsty może powodować alergie i wywoływać fotouczulenie.

Czytaj też:
Odkryłam smak kakao na nowo. Dodałam dwa nietypowe składniki, efekt mnie zaskoczył
Czytaj też:
Greczynki piją tę kawę i chudną. Dodają do „małej czarnej” jeden niecodzienny składnik

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl