Mieszam te składniki i robię pyszne kluski. To mój pomysł na szybki obiad gotowy w 15 minut
Kluski można przygotować na wiele różnych sposobów. Na polskich stołach zwykle goszczą kopytka albo leniwe. Ja częściej wybieram mniej pracochłonne rozwiązanie, czyli kluski na maślance. Nie muszę obierać i gotować ziemniaków ani mielić sera.
Jak zrobić kluski na maślance?
Aby przygotować błyskawiczne kluski na maślance, łączę ze sobą tylko trzy składniki, wrzucam niewielkie porcje masy na wrzącą wodę i czekam chwilę aż się ugotują. Pięć minut później mam gotowy pyszny i sycący obiad, który mogę podać z wieloma różnymi dodatkami.
Przepis: Błyskawiczne kluski na maślance
Te kluski świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie główne, ale również dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Musicie ich spróbować.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 35
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozbij jajko do osobnej miseczki i rozmąć je lekko widelcem. Przesiej mąkę przez sitko.
- Łączenie składnikówMąkę, rozmącone jajko i maślankę dobrze wymieszaj. Składniki muszą utworzyć jednolitą masę. Ciasto powinno być dość zwarte, gęste i lepiące.
- Gotowanie klusekNabieraj porcje ciasta łyżką i wrzucaj je na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj je do wypłynięcia przez około 5 minut.
Wskazówka: możesz zamienić klasyczną mąkę pszenną na mąkę owsianą czy orkiszową. Tego typu produkty mają zdecydowanie więcej błonnika, który odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Pobudza jelita do pracy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie absorbuje wodę i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu przedłuża uczucie sytości po posiłku.
Na zmianę mąki pszennej na owsianą lub orkiszową powinny zdecydować się przede wszystkim osoby dbające o linię, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Co ważne, zarówno mąka owsiana, jak i orkiszowa mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Są więc dobrym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Z czym podawać błyskawiczne kluski na maślance?
Kluski na maślance są delikatne i niezbyt wyraziste w smaku. Dlatego świetnie komponują się z różnymi sosami, na przykład grzybowym, pomidorowym, czosnkowym czy jogurtowym. Możesz je też polać roztopionym masłem z dodatkiem ziół (rozmarynu, bazylii, szałwii itp.). Kluski doskonale sprawdzą się nie tylko jako samodzielne danie, ale też zamiennik klasycznych ziemniaków czy purée. Skradną serca wszystkich domowników już po pierwszym kęsie.